Deze vesting, die dateert uit 1500 v.Chr., zou een belangrijke rol hebben gespeeld bij de verdediging van de noordwestelijke gebieden. Er zijn talrijke voorwerpen van archeologische en historische betekenis gevonden.
Een lang bronzen zwaard met de cartouche van farao Ramses II werd begraven aangetroffen tussen de overblijfselen van de site Tell Al-Abqain.
Een ongeveer 3500 jaar oude militaire kazerne is ontdekt in de plaats Hosh Issa, vlakbij de monding van de Nijl in Egypte. In de ruïnes zijn een aantal voorwerpen gevonden die van groot archeologisch belang zijn.
Het meest opvallende vondst is een zwaard dat mogelijk toebehoorde aan het leger van farao Ramses II, aldus het Egyptische ministerie van Toerisme en Oudheden in een verklaring, waarin wordt vermeld dat de vondsten erop wijzen dat de kazerne een belangrijke plaats in het gebied heeft ingenomen.
De archeologische overblijfselen dateren uit de tijd van het Nieuwe Rijk van Egypte, dat bestond tussen 1550 en 1070 v.Chr., en zouden ongeveer uit het jaar 1500 v.Chr. dateren.
EEN MACHTIGE MILITAIRE FORT
Tijdens het Nieuwe Rijk bevond Egypte zich in een periode van hereniging, waarin de regering van de farao’s zich stabiliseerde, er een grote economische ontwikkeling plaatsvond en het land aan de Nijl zijn grondgebied uitbreidde. Over Ramses II, zoon van Seti I, is veel bekend dankzij talrijke schriftelijke bronnen die bewaard zijn gebleven uit zijn lange regering. We weten dat hij zich toelegde op het bouwen van grote bouwwerken in Egypte, dat hij zeer machtig was en dat hij veel militaire successen boekte.
Archeologisch onderzoek is uitgevoerd op de site van Tell Al-Abqain, in het gouvernement Behera, onder leiding van Dr. Ahmed Said El-Kharadly van de Hoge Raad voor Oudheden (CSA) van het Egyptische Ministerie van Cultuur, en heeft de overblijfselen van een reeks kamers van adobe-bakstenen blootgelegd.
Na een nauwkeurige studie van de bouwwerken hebben de experts vastgesteld dat deze bestonden uit verschillende kazernes voor soldaten, naast ruimtes voor de opslag van wapens en voorraden van verschillende aard, en zo een belangrijke militaire vesting vormden die bekend stond als het Fort van Abqain. Deze vesting zou van cruciaal belang zijn geweest voor het leger van het oude Egypte bij de bescherming van de noordwestelijke grenzen van het land, een belangrijk gebied in de buurt van de Nijldelta.
WAT IS ER GEVONDEN?
Op dezelfde archeologische vindplaats zijn verschillende persoonlijke voorwerpen en militaire artefacten opgegraven die waarschijnlijk toebehoorden aan soldaten van verschillende rangen die het fort tijdens het Nieuwe Rijk bezetten en waar voedsel en militaire voorraden werden opgeslagen.
In de opslagplaatsen werden bijvoorbeeld grote graanschuren en aardewerken potten met resten van voedsel, zoals botten van dieren, gevonden. Er werden ook keramische ovens gevonden, waaruit blijkt dat de soldaten tijdens de bezetting van het fort daarin konden koken. De opgegraven voorwerpen uit het dagelijks leven omvatten ook kohl-applicators van ivoor en artikelen voor persoonlijke hygiëne.
Op de site werden ook verschillende soorten wapens gevonden die in de strijd of voor de jacht zouden zijn gebruikt. Een van de meest opvallende vondsten is een groot bronzen zwaard versierd met het cartouche van farao Ramses II, maar dit is niet de enige verwijzing naar de heerser die in het fort werd ontdekt: twee kalkstenen blokken bevatten hiërogliefen gewijd aan Ramses II en aan een ambtenaar die is geïdentificeerd als Bay.
Sommige van de vondsten hebben echter een rituele betekenis: twee kettingen van bloemvormige cornalijnkralen, een deel van een gegraveerde bronzen ring, scarabeeën met de inscriptie van de god Amon en beschermende amuletten, evenals de organische resten van de begrafenis van een koe, een heilig dier en symbool van kracht, overvloed en welvaart.