Welk elektrisch apparaat moet altijd worden uitgeschakeld na gebruik om geld te besparen?

Verschillende apparaten die dagelijks worden gebruikt, kunnen energie blijven verbruiken als ze niet zijn losgekoppeld van het elektriciteitsnet in huis.

Voor veel gebruikers blijft het uitschakelen van elektrische apparaten vaak beperkt tot het moment dat een schakelaar wordt uitgezet, maar verschillende apparaten blijven energie verbruiken ondanks dat ze in stand-by staan of zelfs zijn uitgeschakeld maar op het lichtnet zijn aangesloten.

Deze situatie, die bekend staat als “spookverbruik” of “vampierverbruik”, vertegenwoordigt een stille economische last die vaak onopgemerkt blijft, waarbij een van de meest voorkomende en onderschatte apparaten in dit fenomeen de televisie is.

Volgens gegevens van het Internationaal Energieagentschap kan het verbruik van stand-by apparaten tussen de 5% en 10% van het totale elektriciteitsverbruik van huishoudens uitmaken. In deze context blijft de Smart TV, zelfs wanneer deze niet actief wordt gebruikt, een uitgave genereren die, geaccumuleerd in de tijd, invloed heeft op de maandelijkse factuur.

Waarom de tv energie blijft verbruiken, zelfs als hij uit staat

De meeste moderne tv’s bevatten functies zoals schakelen op afstand, automatische updates of aanwezigheidssensoren, waardoor de Smart TV bepaalde circuits altijd actief moet houden. Dit betekent dat het apparaat gedeeltelijk ingeschakeld blijft, zelfs als het wordt uitgeschakeld met de afstandsbediening.

Wat betreft het stroomverbruik in die toestand, kan een tv met een normaal scherm 186 volt verbruiken in vol bedrijf, maar zelfs in de stand-bystand wordt dit cijfer niet tot nul gereduceerd: het daalt tot slechts 3,06 volt. Als de tv is uitgeschakeld maar nog steeds is aangesloten, is het verbruik ongeveer 2,88 volt.

In het geval van LCD-modellen is het verbruik 28 volt aan, 1,38 volt in stand-by en 1,13 volt wanneer het is uitgeschakeld maar nog steeds is aangesloten. Deze cijfers, vermenigvuldigd met de uren per dag en dagen per jaar, vertalen zich in een constant en duur verbruik.

Wat is de impact van dit verbruik op de maandelijkse elektriciteitsrekening?

Hoewel de individuele getallen kleiner lijken, onthult de maandelijkse of jaarlijkse som een andere realiteit. Een LCD TV die 20 uur per dag aanstaat zonder gebruikt te worden, verbruikt alleen al in stand-by meer dan 8 kilowatt per jaar.

Als andere, vergelijkbare apparaten zoals settopboxen, consoles, stereo’s of magnetrons worden meegerekend, kan het cumulatieve effect oplopen tot een tiende van het totale huishoudelijke verbruik.

Dit betekent dat een huishouden meer geld op de energierekening zou kunnen betalen voor het in de slaapstand houden van hun apparaten dan voor het actieve gebruik van sommige apparaten.

Welke andere apparaten moeten uit de sluimerstand worden gehouden?

Naast de televisie zijn er verschillende apparaten die energie blijven verbruiken, zelfs als ze niet in gebruik zijn. Tot de meest prominente behoren opladers voor mobiele telefoons en notebooks, audioapparaten, magnetrons met digitale klokken, printers en wifi-routers.

Al deze apparaten hebben minimale actieve functies of gaan in de slaap- of stand-bymodus, wat gepaard gaat met elektriciteitsverbruik. Hoewel veel fabrikanten de energie-efficiëntie hebben verbeterd, blijft het probleem bestaan door constant gebruik en de wijdverspreide gewoonte om apparaten niet uit te schakelen.

In tegenstelling tot televisies, waarvan het verbruik populairder is, blijven andere apparaten onopgemerkt en werken ze 24 uur per dag geruisloos, met een vergelijkbare economische impact.

Hoe gewoonten veranderen om onnodige verspilling van elektriciteit te voorkomen

Het aannemen van nieuwe afkoppelingsroutines houdt in de eerste plaats in dat wordt vastgesteld welke apparaten passief verbruik genereren. Eenmaal gedetecteerd, is de volgende stap om ze op te nemen in een dagelijkse routine: de stekker van de televisie uittrekken aan het einde van de dag, de router uitschakelen als deze niet wordt gebruikt in de slaapstand, of de microgolfoven loskoppelen als deze niet nodig is.

Een ander belangrijk punt is dat dit gedrag ecologische voordelen heeft door de totale vraag naar energie te verminderen en de koolstofvoetafdruk van het huishouden te verkleinen.

In een context waarin energie-efficiëntie relevanter is, is het elimineren van onnodig verbruik een directe manier om bij te dragen aan een verantwoord gebruik van hulpbronnen.