Dit geluid helpt veel mensen om in slaap te vallen. Dit is wat de experts zeggen.
Veel mensen merken dat ze niet in slaap kunnen vallen als het helemaal stil is, ze hebben op zijn minst wat geluid nodig om in slaap te kunnen vallen. Velen nemen hun toevlucht tot het aanzetten van de televisie om achtergrondgeluid te hebben en te kunnen rusten, maar is het gewoon een gewoonte of zit er iets anders achter deze gewoonte?
Psychologen zeggen dat het niet zomaar een gewoonte of “manie” is, maar dat er een veel diepere reden achter zit.
Zoals ze uitlegden, is een van de meest voorkomende redenen waarom iemand ervoor kiest om met de tv aan te slapen de behoefte aan witte ruis of een constant geluid om omgevingsgeluiden te blokkeren en de geest te ontspannen.
Hoewel witte ruis technisch gezien neutraler en constanter is (zoals een ventilator), vinden veel mensen hetzelfde effect in het ruisen van de tv.
Dit kan nuttig zijn voor mensen met zeer actieve gedachten of angst voor het slapengaan. Het geluid van de tv werkt als een afleiding die voorkomt dat de geest overladen wordt met zorgen.
Er zijn echter ook andere redenen waarom mensen de tv nodig hebben om in slaap te vallen. Deze omvatten:
- Angst en angst voor stilte: absolute stilte kan voor sommige mensen ongemakkelijk zijn omdat het gevoelens van eenzaamheid versterkt of opdringerige gedachten vergemakkelijkt. Slapen met de tv aan kan functioneren als een onbewuste manier om niet met deze gevoelens om te hoeven gaan.
- De televisie als symbolische metgezel: voor veel mensen die alleen wonen of zich eenzaam voelen, kan het geluid van de televisie een symbolische rol van gezelschap spelen. Het is niet alleen geluid: er is een gevoel van “aanwezigheid” dat troostend kan zijn.
Is het een gezonde gewoonte?
Vanuit slaapoogpunt is slapen met de tv aan niet ideaal. Het blauwe licht van het scherm kan de aanmaak van melatonine verstoren, het hormoon dat de slaapcyclus regelt. Bovendien kan de inhoud van programma’s (nieuws, intense series, enz.) emoties opwekken die een goede slaap bemoeilijken.
Hoewel het niet “gevaarlijk” is, kan het regelmatig doen de kwaliteit van de slaap beïnvloeden zonder dat de persoon het merkt. Daarom raden deskundigen aan om de tv te vervangen door neutralere geluiden, zoals ontspannende muziek, geleide meditatie of natuurgeluiden.