De Nederlandse overheid waarschuwt voor een toenemende vorm van oplichting die specifiek gericht is op senioren en gepensioneerden. Duizenden ouderen zijn al slachtoffer geworden. Hier leest u hoe u dit kunt voorkomen.
De Sociale Verzekeringsbank (SVB) en het pensioenfonds hebben een dringende waarschuwing uitgebracht over de toename van digitale fraude die vooral gepensioneerden en AOW-gerechtigden treft. Met de campagne “Stop de Oplichting” willen deze instanties senioren informeren over frauduleuze praktijken die worden gebruikt om toegang te krijgen tot gevoelige informatie of persoonlijke gegevens via digitale kanalen.
Nieuwe oplichting gericht op Nederlandse gepensioneerden
Cybercriminelen doen zich voor als medewerkers van de SVB, pensioenfondsen of andere overheidsinstanties via WhatsApp, Facebook, telefoongesprekken of e-mails. Ze vragen deelnemers om hun persoonlijke of bankgegevens “bij te werken”, formulieren in te vullen of op verdachte links te klikken die officiële websites nabootsen.
In de meeste gevallen waarschuwen de oplichters dat u uw pensioen, AOW of andere uitkeringen kunt verliezen als u niet snel reageert. Onder deze druk vullen veel mensen frauduleuze formulieren in die toegang geven tot hun bankrekeningen, waarna ongeautoriseerde overschrijvingen worden uitgevoerd.
Waarschuwing van de SVB en pensioenfondsen
De officiële instanties benadrukken dat zij nooit om vertrouwelijke informatie vragen via berichten, telefoontjes of sociale media. De enige officiële contactkanalen zijn:
- De officiële websites: http://www.svb.nl, http://www.mijnpensioenoverzicht.nl of de website van uw eigen pensioenfonds
- Officiële sociale mediakanalen (altijd met een blauw vinkje)
- Per post op uw huisadres
- Telefonisch, maar alleen als u zelf belt naar het officiële nummer
Daarnaast is het belangrijk te weten dat de SVB en pensioenfondsen geen afspraken maken via tussenpersonen, geen kosten in rekening brengen voor reguliere procedures, en geen speciale voordelen aanbieden buiten de officiële kanalen om.
Hoe voorkomt u oplichting?
De volgende aanbevelingen kunnen u helpen uzelf te beschermen tegen digitale fraude:
- Deel nooit persoonlijke gegevens zoals uw BSN-nummer, IBAN, wachtwoorden of pincodes
- Controleer bij twijfel altijd de bron door zelf contact op te nemen met de officiële instantie via hun website of telefoonnummer
- Klik niet op links in berichten van onbekende afzenders of in berichten die onbetrouwbaar lijken
- Wees extra alert bij urgente verzoeken of berichten die druk uitoefenen om snel te handelen
Als u vermoedt dat u slachtoffer bent geworden van oplichting, verbreek dan onmiddellijk de communicatie en meld dit bij de SVB of uw pensioenfonds. U kunt ook contact opnemen met de Fraudehelpdesk op 088-7867372 of aangifte doen bij de politie.