Peter Thiel’s ‘antibeca’: een maandsalaris van $5.400 om te stoppen met studeren en te gaan werken

In de afgelopen jaren heeft het idee zich verspreid dat een universitair diploma synoniem is voor professioneel succes. Maar Bill Gates, Mark Zuckerberg, Richard Branson, Steve Jobs, Larry Ellison, Jack Dorsey of Amancio Ortega hebben hun universitaire studies niet afgemaakt en dat heeft hen er niet van weerhouden om enkele van ’s werelds grootste fortuinen te worden.

Peter Thiel, medeoprichter van PayPal en Palantir, heeft een controversiële “anti-scholar scholarship” gelanceerd voor de stagiairs van zijn bedrijf. In plaats van studenten te stimuleren om het goed te doen en de beste van hun klas te zijn, zoals de gebruikelijke beurzen doen, is het zijn doel om ze te laten stoppen met studeren en zich fulltime te wijden aan het werken in zijn bedrijf.

5.400 voor niet studeren. Het data-analysebedrijf van Peter Thiel heeft een initiatief voor zijn beursontvangers bedacht dat conventionele normen tart. In plaats van academische doeleinden aan te moedigen, biedt de Palantir Meritocracy Scholarship een salaris van $5.400 per maand voor een stage van vier maanden voor studenten die hun middelbare school hebben afgerond en zich niet hebben ingeschreven voor de universiteit.

Het initiatief is geworteld in de visie van het management van het bedrijf, geleid door Peter Thiel, op de waarde van een universitaire opleiding. “Alles wat je op school en universiteit hebt geleerd over hoe de wereld werkt, is intellectueel onjuist,” zei Alex Karp, medeoprichter en CEO van Palantir in een interview met CNBC.

Protest en werving van talent in één beweging. De beurs van Peter Thiel is niet alleen een strategie om technisch talent te vangen voordat het op de radar van universitaire recruiters komt, het is gewoon een volgende stap in de kruistocht van de miljardair-oprichter tegen het Amerikaanse onderwijssysteem.

De Palantir Meritocracy Scholarship is niets meer dan een uitbreiding van de Thiel Scholarship die, zoals Techcrunch meldde, de miljardair al twee decennia uitdeelt aan getalenteerde jonge ondernemers, op voorwaarde dat ze stoppen met de universiteit. In ruil daarvoor krijgen ze $100.000 aan financiering om hun bedrijf op te starten.

“Op veel Amerikaanse universiteiten hebben ondoorzichtige toelatingsregels de plaats ingenomen van meritocratie en uitmuntendheid. Het resultaat is dat gekwalificeerde studenten geen onderwijs kunnen volgen op basis van subjectieve en oppervlakkige criteria. Zonder meritocratie zijn universiteiten broedplaatsen geworden voor extremisme en chaos”, aldus de petitie. Verder staat er dat kandidaten na het afronden van de beurs toegang krijgen tot fulltime sollicitatiegesprekken om bij Palantir te werken. “Vergeet schulden. Vergeet indoctrinatie. Haal een graad bij Palantir,” aldus de voorwaarden van de beurs.

Risico’s voor toekomstige carrières. Hoewel het verlaten van de universiteit aantrekkelijk kan lijken dankzij het competitieve salaris en de werkervaring die Palantir biedt, is deze beslissing niet zonder risico, zoals ondernemer en academicus Vivek Wadhwa in Forbes in herinnering bracht.

Volgens gegevens van het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics uit 2024 verdienen mensen met een universitair diploma tot 86% meer per jaar dan mensen met alleen een middelbare schoolopleiding. Naast de financiële gevolgen betekent stoppen met studeren ook het missen van waardevolle professionele en sociale netwerkmogelijkheden. Connecties met medestudenten en professoren zijn vaak cruciaal om toegang te krijgen tot toekomstige banen of referenties. Bill Gates en Steve Ballmer waren bijvoorbeeld klasgenoten op school. Hoewel Gates Harvard enkele maanden later verliet, hielp zijn tijd daar hem deze connecties te maken.

Universiteiten en de realiteit van het werkende leven. Peter Thiel is niet de enige die het nut van universitair onderwijs in twijfel trekt. Volgens het rapport van de Stichting 2024 voor Kennis en Ontwikkeling heeft 35,8% van de afgestudeerden een laaggeschoolde baan, wat te wijten is aan het feit dat er geen verband is tussen de vaardigheden die op de universiteit zijn verworven en de eisen van de arbeidsmarkt.

Aan de andere kant hebben vakgebieden met een grote professionele vraag van bedrijven, zoals software engineering en AI-ingenieurs, een groot aantal vacatures omdat universiteiten niet voldoende opleiding bieden om deze vacatures in te vullen, en het zijn de bedrijven zelf die de interne opleiding van hun werknemers op zich nemen.

Minder diploma’s, meer vaardigheden. Het onderzoek ‘Dismissed by Degrees ‘ van Accenture, Grads of Life en Harvard Business School wijst erop dat veel bedrijven een universitair diploma eisen voor functies waarbij de benodigde vaardigheden kunnen worden verworven door werkervaring of technische training. Deze ‘hands-on’ benadering van vaardigheden staat dichter bij het model dat gebruikt wordt in het beroepsonderwijs, in plaats van het traditionele universitaire model. Vandaar het succes.

Om dit wervingsvooroordeel aan te pakken, hebben bedrijven als IBM en Amazon competentiegerichte wervingsmethoden ingevoerd, waarbij specifieke vaardigheden hoger worden gewaardeerd dan traditionele universitaire diploma’s. Een aanpak waar Mark Zuckerberg een groot voorstander van is.