Als het om je koelkast gaat, bederft de verkeerde temperatuur niet alleen smaken en texturen, maar herbergt het ook bacteriën. En om het nog erger te maken, verschillen de warmtezones van compartiment tot compartiment. Hier is het nummer dat je moet onthouden.
“De koelkast op de juiste temperatuur houden is essentieel voor de voedselveiligheid en -kwaliteit. Het voorkomt dat bacteriën zich vermenigvuldigen en vermindert daardoor het risico op door voedsel overgedragen ziekten,” legt Gabriela Swamy uit, een arts in de voedingswetenschappen en professor aan de San José State University. Ze herinnert de Amerikaanse receptenwebsite Simply Recipes eraan dat de ideale temperatuur ook helpt om texturen en smaken te behouden en verspilling te beperken. Kortom: hoe beter je het instelt, hoe langer je het kunt bewaren.
Michael Handal, chef-kok aan hetInstitute of Culinary Education in New York, houdt vast aan wat hij het Goudlokje-effect noemt. Het idee? Een koelkast die niet te warm en niet te koud is. Als het te koud is, bevriest het voedsel en verandert de structuur. Als het te warm is, hebben bacteriën de tijd van hun leven. Resultaat: je verpest je verse producten of je verhoogt het risico op voedselvergiftiging. Er zijn echter momenten waarop het nuttig kan zijn om de temperatuur iets te verlagen. Bijvoorbeeld tijdens een hittegolf of wanneer je koelkast helemaal vol zit voor een grote familiemaaltijd. “Het is ook handig na een stroomstoring,” zegt Gabriela Swamy. En als je bijzonder kwetsbaar voedsel bewaart, zoals zeevruchten of zachte kazen, kan een kleine aanpassing naar beneden al het verschil maken.
Het is ook belangrijk waar je je voedsel bewaart.
Niet elke hoek van je koelkast is hetzelfde. De koudste plekken liggen onderin. “Als je rauw vlees, zuivelproducten en bederfelijke restjes in deze ruimtes bewaart, blijven ze langer vers,” benadrukt de expert. Aan de andere kant moet je daar geen kwetsbaar fruit en kwetsbare groenten bewaren, want die kunnen bevriezen. Aan de andere kant staan de deur en bovenste schappen meer bloot aan temperatuurschommelingen, vooral als ze geopend worden. Hier worden specerijen, drankjes, potten jam of gepasteuriseerde sappen bewaard. Eieren daarentegen verdienen beter dan de deur, ondanks wat de ruimte ervoor doet vermoeden. De specialist raadt zuivelproducten en rauw vlees af. Hoe koud moet je koelkast zijn? Lauw noch ijskoud, de temperatuur die experts aanbevelen ligt rond de 3,8°C.
Het is de perfecte balans tussen veiligheid, smaak, versheid en levensduur.
Onder deze temperatuur bestaat het risico dat bepaalde voedingsmiddelen bevriezen. Daarboven nemen bacteriën het over. Dit is de waarde waar je naar moet streven, met een goede thermometer, om je koelkast (en je voedsel) in topconditie te houden.
Zoals je ziet, is het reguleren van de temperatuur van je koelkast je beste verdediging tegen bacteriën… en je bondgenoot om ervoor te zorgen dat je eten lang houdbaar blijft. Vergeet het giswerk, pak de thermometer en streef naar die beroemde 3,8°C. Want een goed afgestelde koelkast betekent minder verspilling, een betere smaak en geen onaangename verrassingen.