Bankbiljetten uit landen als België die typfouten in hun typografie hebben en hun waarde kunnen verdubbelen, verdrievoudigen en meer.
Misschien heb je ze wel in een la liggen of in die oude portemonnee die je niet meer gebruikt. Het zijn bankbiljetten die op het eerste gezicht niets bijzonders zijn. Biljetten van vijf, tien of twintig euro die iedereen zonder nadenken zou uitgeven. Maar de werkelijkheid kan heel anders zijn, want sommige van deze biljetten kunnen duizelingwekkende bedragen opbrengen op de verzamelaarsmarkt, en jij zou er wel eens een kunnen hebben zonder het te weten. Let op, want er wordt meer dan €6.000 voor deze bankbiljetten betaald en misschien kun jij ze wel in huis hebben.
De laatste jaren heeft de wereld van de numismatiek, die niet alleen munten maar ook bankbiljetten omvat, een ware hausse doorgemaakt. Wat ooit een hobby was die was voorbehouden aan een paar experts, heeft zich nu verspreid dankzij online handelsplatforms en het gemak waarmee informatie kan worden gedeeld. Het resultaat is dat bepaalde bankbiljetten die er nog jong uitzien, omdat ze met de euro zijn geboren, zeer gewild zijn geworden, met prijzen die hun waarde ver overschrijden. En dit zijn geen drukfouten of exotische zeldzaamheden die onmogelijk te vinden zijn. Sommige van deze bankbiljetten maakten deel uit van de eerste serie die gedrukt werd na de komst van de euro, of hebben details die, hoewel subtiel, ze uniek maken. In sommige gevallenbetalen kopers meer dan 6.000 euro voor een enkel exemplaar. Als je nieuwsgierig bent, let dan goed op, want je zou een kleine schat kunnen hebben zonder het te weten.
Ze betalen meer dan €6.000 voor deze bankbiljetten
Toen de euro in 2002 in omloop kwam, begon elk land in de eurozone zijn eigen bankbiljetten uit te geven binnen het gemeenschappelijke kader. Om ze van elkaar te kunnen onderscheiden, kreeg elk land een letter toegewezen. In het geval van Spanje was dat letter V, maar er is één type bankbiljet dat veel aandacht trekt: die met de letter L aan het begin van het serienummer.
Deze L-bankbiljetten werden gedrukt in Finland, maar wat ze bijzonder maakt is niet alleen hun herkomst. Ze behoren tot de eerste serie eurobankbiljetten, waardoor ze extra historische waarde hebben. Veel ervan zijn al uit de roulatie genomen, wat ze nog zeldzamer maakt. Volgens experts kunnen sommige hun nominale waarde verdubbelen of zelfs verdrievoudigen, afhankelijk van hun staat van bewaring en de huidige vraag.
Dus als je oude bankbiljetten uit het begin van de jaren 2000 in opslag hebt, is het de moeite waard om er eens naar te kijken. Kijk naar de eerste letter van het serienummer (aan de achterkant, naast de beveiligingsstrip). Als je een L ziet, verslijt het dan nog niet. Je hebt misschien iets dat waardevoller is dan je dacht.
Het biljet van vijf euro met de letter “Z” en een heel bijzondere handtekening
Een ander geval dat de verzamelaarsmarkt heeft opgeschud, is het biljet van vijf euro met de letter Z in de reeks. Dit biljet werd gedrukt in België en behoort tot de tweede serie eurobiljetten, ook wel bekend als de Europa-serie. Op het eerste gezicht lijkt het niets bijzonders, maar er is één detail dat het tot een echt juweeltje maakt: de handtekening.
Deze biljetten dragen de handtekening van Jean-Claude Trichet, die tussen 2003 en 2011 president was van de Europese Centrale Bank. Het vreemde is dat deze bankbiljetten volgens verschillende numismatische bronnen nooit met zijn handtekening in omloop hadden mogen zijn. Ze werden gedrukt, ja, maar ze waren oorspronkelijk niet bedoeld voor de markt. Het feit dat sommige per ongeluk of door onduidelijke omstandigheden zijn gedrukt, heeft hun waarde doen stijgen.
Vandaag de dag is er op gespecialiseerde veilingen meer dan 6.000 euro betaald voor een van deze bankbiljetten. De combinatie van de schaarse circulatie, de link met een historische figuur bij de ECB en het mysterie rond de verspreiding maken het tot een van de meest begeerde objecten onder Europese verzamelaars.
Andere details die de waarde kunnen verhogen
Naast de letters van het land en de handtekeningen van de presidenten van de ECB zijn er nog andere elementen die de waarde van een bankbiljet kunnen verhogen. Eén daarvan is het serienummer. Verzamelaars zoeken naar merkwaardige combinaties, zoals capicúas, herhalende nummers of nummers met een patroon (bijvoorbeeld 123456 of 000007). Hoe origineler en symmetrischer de reeks, hoe groter de interesse.
Conditie is een andere belangrijke factor. Een bankbiljet dat nooit gebogen is geweest, nog steeds stevig is en geen vlekken of scheuren heeft, kan veel meer opbrengen dan een vergelijkbaar maar beschadigd exemplaar. Dus als je er een vindt met potentieel, kun je hem het beste in een beschermende hoes bewaren en vermijden dat je er te veel mee omgaat.
Het is ook belangrijk om rekening te houden met het jaar van uitgifte. Hoe ouder ze zijn, altijd binnen de euro, hoe waarschijnlijker het is dat ze uit de roulatie zijn genomen of weinig in omloop zijn geweest. Het is deze schaarste die waarde genereert, want in numismatiek en het verzamelen van bankbiljetten is de gouden regel eenvoudig: hoe zeldzamer, hoe duurder.
Hoe weet je of je bankbiljet meer waard is dan het lijkt?
De beste manier om erachter te komen of een bankbiljet meer waard is dan het lijkt, is door gespecialiseerde catalogi, veilingwebsites of verzamelforumste raadplegen. Er zijn zeer actieve gemeenschappen waar gebruikers hun bevindingen delen en elkaar helpen om stukken te waarderen. Sommige mobiele applicaties stellen gebruikers ook in staat om bankbiljetten te scannen en toegang te krijgen tot databases met gedetailleerde informatie.
Voorzichtigheid is echter geboden bij optimistische waarderingen die op sociale netwerken circuleren. Niet alle zeldzame bankbiljetten zijn duizenden euro’s waard en de prijs hangt altijd af van de werkelijke vraag en de staat waarin ze verkeren. Hoe dan ook, als je vermoedt dat je iets bijzonders hebt, kun je het beste een expert raadplegen of naar een gerenommeerd veilinghuis gaan.