Is schoenen thuis houden echt een gezondheidsrisico?

Microben, bacteriën, ziektekiemen… Moeten we bang zijn voor wat onze schoenen onder onze voeten verbergen? De afgelopen jaren zijn we er steeds meer aan gewend geraakt om onze schoenen uit te trekken zodra we de drempel van het huis oversteken. Voor het comfort, maar vooral voor de hygiëne. Maar is deze routine, die voor veel mensen bijna een reflex is geworden, echt gebaseerd op een gezondheidsbehoefte of een simpel geloof?

Het is een vraag die veel mensen zichzelf stellen zonder echt naar het antwoord te zoeken. En toch is het de moeite waard om aan de orde te stellen: brengen we onszelf in gevaar door onze schoenen thuis aan te houden? Volgens verschillende wetenschappelijke studies en de uitleg van Dr. Gérald Kierzek, medisch directeur van Doctissimo, ligt de werkelijkheid genuanceerder. Ja, onze zolen kunnen bacteriën dragen. Maar is dit echt een probleem? Niet zoveel als je zou denken.

Wat de wetenschap echt zegt over de bacteriën onder onze voeten

Op het eerste gezicht is het moeilijk voor te stellen dat onze alledaagse sportschoenen ongevaarlijk zijn nadat ze zijn betreden op trottoirs, in de metro of op openbare plaatsen. Volgens een onderzoek van de Universiteit van Arizona testte 96% van de schoenen positief op colibacteriën, bacteriën die vaak voorkomen in fecaliën. Verontrustend genoeg was 27% drager van E. coli, een bacterie die in verband wordt gebracht met een reeks infecties, waarvan sommige dodelijk zijn. Maar zelfs als onze zolen inderdaad bacteriën zoals E. coli kunnen bevatten, blijft het risico op infectie “heel erg laag”, benadrukt Jack Gilbert, professor aan de University of California Medical School.

Dr. Kierzek is het hiermee eens en wijst op een vaak vergeten feit: bacteriën zijn overal. Onze schoenen zijn slechts één van de vele vectoren. “Het is onmogelijk om in een wereld zonder microben te leven”, legt hij uit. En alles proberen te desinfecteren is niet per se goed voor ons immuunsysteem. “Hoe meer we proberen te leven in een gezuiverde wereld, hoe meer we onze afweer verzwakken”, zegt de arts.

Een ander punt om op te merken: tot nu toe heeft geen enkel onderzoek een geval van infectie geregistreerd die in verband werd gebracht met hondenpoep die door een zool werd meegenomen. Een nuttige verduidelijking om bepaalde angsten, die soms buiten proporties zijn, in perspectief te plaatsen.

Een obsessie voor hygiëne die averechts kan werken

Je hoeft alleen maar je ogen open te doen in het openbaar vervoer of op openbare plaatsen om je te realiseren dat onze kleding, onze tassen, ons haar en zelfs onze handen ook hun deel aan ziektekiemen met zich meebrengen. En in tegenstelling tot onze voetzolen komen deze lichaamsdelen of voorwerpen in direct contact met ons gezicht of ons eten.

Dr. Kierzek gaat nog verder: “Ja, er zitten bacteriën op onze schoenen, maar zolang het tegendeel niet bewezen is, likken we er niet aan! Het is een duidelijke manier om dingen in perspectief te plaatsen. In een operatiekamer houden artsen bijvoorbeeld hun schoenen aan. Ze zijn gewoon bedekt met niet-steriele overschoenen. Aan de andere kant komt er niemand binnen zonder de handen grondig te wassen. Daar ligt de echte prioriteit.

Wat je echt moet doen om de risico’s thuis te beperken

Moet je je schoenen bij de deur laten? Uiteindelijk is dat een persoonlijke keuze. Het kan geen kwaad om dit te doen. Maar denken dat het een kiemvrije omgeving garandeert, is een illusie. Volgens artsen moet er veel meer aandacht worden besteed aan handhygiëne dan aan de staat van je zolen.

Dit zijn de belangrijkste stappen die je moet nemen:

  • Was je handen als je thuiskomt, na gebruik van het openbaar vervoer of na het aanraken van openbare oppervlakken.
  • Breng je vingers niet naar je mond of gezicht zonder ze te wassen.
  • Maak vaak aangeraakte oppervlakken (handgrepen, telefoon, schakelaars, enz.) regelmatig schoon.
  • Lucht je huis elke dag om de concentratie bacteriën te beperken.

Wat schoeisel betreft, is het aan jou om je eigen regels te bepalen. Maar je kunt beter niet overdrijven. Een huis is geen laboratorium.