Eenvoudige, natuurlijke en goedkope tips om afscheid te nemen van mos, vlekken en winterse grijsheid zonder je gewrichten.
Wanneer de zon de ligstoelen begint op te warmen en de geur van barbecues door de lucht trekt, is het tijd om je terras op te knappen. Na maanden van regen, dode bladeren en modderige hondenpoten had het mijne het nodig! Er is gras in de paden gekomen, er is aarde in de tegelvoegen gekomen, kortom, het is werk in uitvoering deze eerste paar weken van april! Of je nu een huiseigenaar of huurder bent, onderhoud aan de buitenkant is essentieel als je je thuis wilt voelen. Wat mij betreft, ik gebruik al lang geen chemische producten meer voor deze schoonmaakklus, en hier lees je hoe ik het doe!
Water en zwarte zeep: het krachtige duo
Hoewel ik persoonlijk een hekel heb aan de geur van zwarte zeep, moet ik toegeven dat het uiterst effectief is voor de houten hoek van mijn terras. Meng heet water met een beetje zwarte zeep (bij voorkeur vloeibaar), schrob met een borstel, spoel af en bewonder het resultaat. Deze methode wordt vooral aanbevolen omdat het reinigt zonder de materialen te beschadigen. Bovendien is het zuinig: een blikje zwarte zeep kost minder dan €5, en je hebt maar heel weinig nodig per keer dat je het gebruikt.
Zeepsop en zuiveringszout: voor iets lastigere oppervlakken
Heb je geen zwarte zeep bij de hand, of heb je net als ik een hekel aan de geur? Geen paniek. Een beetje afwasmiddel, heet water en zuiveringszout zijn voldoende. Strooi het zuiveringszout over de vuile plekken, giet het sop erover en laat het een uur staan voordat je gaat schrobben. Dit is een zeer effectieve manier om het vuil te verwijderen dat zich in de winter ophoopt, vooral op betonnen of stenen tegels.
Water en witte azijn: de natuurlijke, desinfecterende optie
Voor fans van grootmoeders recepten is witte azijn een veilige keuze. Door half water en half witte azijn te mengen, krijg je een desinfecterende oplossing die zowel onzuiverheden als bepaalde soorten mos verwijdert. Gebruik het echter niet op kalksteen, dat slecht kan reageren op het zuur van de azijn. Op tegels, composiethout of kinderkopjes is het daarentegen perfect.
Hogedrukreiniger: de boost (maar wees voorzichtig)
Dit is de favoriete optie voor mensen met haast: één stoot van de hogedrukreiniger en alles blinkt. Maar pas op: te veel druk kan bepaalde oppervlakken onherstelbaar beschadigen, vooral terrastegels. Op de lange termijn kan het ze poreus maken en onmogelijk te herstellen. Om dit probleem op te lossen, heb ik gekozen voor een speciale terrasborstel die aan het uiteinde van het mondstuk van mijn hogedrukreiniger wordt bevestigd.
Moeilijkere gevallen: gerichte vlekken en zwarte voegen
Voor hardnekkige vlekken (olie, wijn of die mysterieuze ondefinieerbare groene aanslag) zijn er iets hardere oplossingen. Een doek gedrenkt in alcohol is vaak voldoende. Als je op weerstand stuit, kun je overschakelen op terpentijn of terpentine. Voor voegen van cementtegels, die vaak worden vergeten, doen een goede besprenkeling met zuiveringszout en een krachtige borstelbeurt met warm water wonderen.