Hij zamelt 450.000 gebruikte blikjes in, zamelt €41.000 in en koopt een huis

Een man in Australië heeft een huis gekocht door 450.000 blikjes te recyclen. Zeven jaar lang liep Damian Gordon door de straten en ging hij naar festivals om flessen en blikjes in te zamelen. Het resultaat: meer dan 41.000 euro opgehaald, geïnvesteerd in een klein huis.

Zeven jaar blikjes en flessen verzamelen

Sinds 2017 zwerft Damian Gordon, een Australiër uit de regio Central Coast, door de straten, maakt hij stranden schoon en bezoekt hij festivals om blikjes en plastic flessen in te zamelen. Alleen, maar gemotiveerd, voert hij deze recyclingmissie uit met een indrukwekkende nauwgezetheid.

Gedurende enkele uren per week heeft hij meer dan 450.000 recyclebare verpakkingen verzameld. Dankzij het Australische statiegeldsysteem “NSW Return and Earn”, dat 10 cent per eenheid terugbetaalt, heeft hij 46.000 Australische dollar verdiend, oftewel meer dan 41.000 euro.

Festivals thuis

Damian Gordon, die ook fulltime werkt, heeft een unieke kans gevonden in vrijwilligerswerk op muziekfestivals. In ruil voor gratis toegang verzamelt hij recyclebaar afval rond de podia. Dankzij deze activiteit heeft hij ook een aantal beroemde artiesten ontmoet.

In de loop der jaren heeft hij veel meer verzameld dan alleen blikjes: kampeeruitrusting, sprookjeslampjes, cowboyhoeden en zelfs achtergelaten niet-bederfelijke levensmiddelen. Allemaal voorwerpen die volgens hem getuigen van een verkwistende maatschappij.

Een huis gekocht met afval

Na zeven jaar inzamelen gebruikte Damian de €41.000 om een aanbetaling te doen op een huis: een kleine vissershut met twee slaapkamers. Deze bescheiden woning is nu zijn toevluchtsoord.

Internetgebruikers hebben zich vermaakt met het berekenen van de winstgevendheid van zijn actie: ongeveer 18 dollar per dag, of 126 dollar per week. Een bedrag dat uitsluitend door recycling is verkregen.

Een ecologisch en militant gebaar

In een interview met ABC News waarschuwde Damian Gordon voor de excessen van onze tijd: “Er is momenteel zoveel afval. We leven in een wegwerpmaatschappij.

Zijn engagement gaat zelfs nog verder. Hij richt zijn huis nu in met gerecyclede meubels en blijft blikjes inzamelen om zijn hypotheek af te betalen. Zijn verhaal, dat door een aantal Australische media is opgepikt, is een voorbeeld voor anderen geworden.