Het is niet China of Japan: het Aziatische land dat zijn steden begon te vullen met plastic afval om duurzamer te worden

plastic

Dit land verrast de wereld met een innovatieve strategie: het gebruikt plastic afval om wegen aan te leggen en de stedelijke duurzaamheid te verbeteren. Ontdek hoe deze techniek werkt en waarom ze aan populariteit wint in Azië.

Terwijl veel ogen gericht zijn op China of Japan als referentiepunten voor milieu-innovatie, verrast een Aziatisch land door zijn crisis op het gebied van plastic afval om te zetten in een kans voor duurzaamheid. In plaats van tonnen plastic weg te gooien, hergebruikt Nepal het voor de aanleg van milieuvriendelijke infrastructuur.

Nepal zet in op concrete alternatieven die zowel het probleem van de vervuiling als de uitdagingen van de stedelijke groei aanpakken: van het gebruik van plastic afval voor het asfalteren van straten tot het creëren van duurzamere bouwmaterialen.

Deze maatregelen dragen bij tot een vermindering van de milieu-impact door de hoeveelheid plastic die op stortplaatsen of in waterlopen terechtkomt te verminderen en verhogen ook de levenskwaliteit in de belangrijkste stedelijke centra.

Wat is het “plastic asfalt” waarmee Nepal zijn wegen aanlegt?

Nepal heeft “plastic asfalt” geïntroduceerd, een techniek waarbij plastic afval wordt gebruikt voor de aanleg van wegen. Dit proces maakt het mogelijk om grondstoffen te besparen en kosten te verlagen door teer gedeeltelijk te vervangen door plastic.

In de stad Pokhara, die 600.000 inwoners telt, zijn al stukken weg geasfalteerd met een mengsel van asfalt en plastic, wat niet alleen de vervuiling vermindert, maar ook de weerstand van de wegen verhoogt.

“Plastic bestrating” is geen nieuw idee. In de afgelopen vijf jaar hebben landen als de Filippijnen, Thailand, Zuid-Afrika, Nederland, de Verenigde Staten, Singapore en India deze duurzame techniek ook toegepast.

Welk afval wordt gebruikt om ‘plastic bestrating’ te maken?

“Plastic bestrating” wordt gemaakt van eenmalig gebruikte plastic afvalstoffen, zoals flessen, zakken, verpakkingen en andere soorten recyclebare kunststoffen. Dit afval wordt vermalen en gemengd met heet asfalt om een mengsel te verkrijgen dat vervolgens wordt gebruikt voor de bestrating van wegen.

Het plastic vervangt gedeeltelijk het traditionele teer, waardoor de duurzaamheid van de bestrating wordt verbeterd, de vervuiling door plastic wordt verminderd en een goedkoper en duurzamer alternatief voor conventionele bestratingsmethoden wordt geboden.

“Een plastic weg kan zelfs laagwaardig plastic gebruiken”, aldus Bimal Bastola, oprichter van Green Road Waste Management, dat verantwoordelijk is voor het initiatief.

Welk land loopt voorop bij het aanleggen van wegen met plastic?

India heeft zich sinds het begin van de jaren 2000 ontwikkeld tot wereldleider in het aanleggen van wegen met plastic en heeft het gebruik ervan zelfs verplicht gesteld op wegen in de buurt van grote steden.

Deze methode is populair geworden in andere landen, zoals de buurlanden Bhutan en Bangladesh, die ook zijn begonnen met de implementatie ervan. Bastola benadrukt dat deze techniek de behoefte aan nieuwe grondstoffen vermindert, de kosten verlaagt, waterdoorlatendheid voorkomt en de duurzaamheid van wegen verbetert.

Studies hebben aangetoond dat wegen die met plastic afval zijn geasfalteerd een levensduur hebben die tot twee keer zo lang kan zijn als die van traditionele bestrating.