Gooi je koffiedik niet weg. Je kunt er bepaald ongedierte mee verdelgen. Een goedkoop, milieuvriendelijk en effectief middel.

Elk jaar hebben we allemaal van die terugkerende afspraken die we liever vermijden. Een daarvan is de insectenbende die als een klok op ons afkomt zodra de lente aanbreekt. Vliegen, muggen en andere kleine vliegende insecten zijn overal en het is een uitdaging om ze op afstand te houden. En laten we de mieren niet vergeten, die voor ons ongevaarlijk en heel schoon zijn, maar die een onwelkome verschijning worden als ze onze keuken binnenmarcheren.

Dus bereiden we ons voor op de oorlog met een hele reeks vallen, afweermiddelen en systemen om deze indringers weg te houden of zelfs uit te roeien. Onder de wapens die we tot onze beschikking hebben, bevindt zich een misschien onverwacht en vaak onderschat element: koffiedik.

Koffiedik heeft zoveel alternatieve toepassingen dat het een kostbaar afvalproduct is geworden, iets dat je nooit moet weggooien, maar aan de kant moet zetten. En als de eerste mieren verschijnen, is het tijd om ze te gebruiken.

De meesten van ons drinken thuis regelmatig koffie, dus het is makkelijk om een koffiezetapparaat te hebben dat elke dag een behoorlijke hoeveelheid afval produceert. Waarom zou je het niet bewaren in plaats van weggooien? Het kost niets en het enige wat je hoeft te doen is het goed drogen, anders gaat het schimmelen als je het in kleine afgesloten bakjes stapelt, waardoor het onbruikbaar wordt.

Voor het bestrijden van mieren is het heel gemakkelijk te gebruiken. Koffiedik geeft een zeer onaangename geur af voor deze insecten, dus strooi het gewoon op de vensterbank of rond de plek waar je ze het vaakst ziet. Idealiter doe je dit als het nog maar net droog is, maar als de hitte intens is en je het goed verspreidt, kun je het koffiedik ook verkruimelen als het nog vochtig is. Als je het daarentegen wilt gebruiken tegen muggen of vliegen, kun je het langzaam verbranden, zoals wierook (zonder vlam, alleen rook) in een metalen of misschien keramisch of glazen doosje. In dit geval moet het natuurlijk helemaal droog zijn voordat het kan branden. Je kunt het dan op dezelfde manier gebruiken als muggenwerende middelen of kaarsen.

Aan de andere kant, als je het wilt gebruiken tegen muggen of vliegen, kun je het langzaam laten branden, zoals wierook (zonder vlam, alleen maar rook) in een metalen of misschien keramisch of glazen doosje. In dit geval moet het natuurlijk helemaal droog zijn voordat het kan branden. Je kunt het dan op dezelfde manier gebruiken als muggenwerende middelen of kaarsen.