Elke keer als het regende, sloeg de stroom uit. Zo loste hij het probleem op zonder een elektricien te bellen

elektricien

Als het regent of de luchtvochtigheid stijgt, kunnen er problemen ontstaan met de elektrische installatie. Een situatie die kan doen denken aan het bellen van een elektricien, maar deze gebruiker wist het probleem op te lossen met een heel eenvoudige truc, waardoor hij bovendien een hoop geld bespaarde.

U heeft vast wel eens de uitdrukking “de zekeringen springen” gehoord. Dit is een storing in de elektrische installatie die verschillende oorzaken kan hebben, waarvan vochtigheid een van de meest voorkomende is. Hieronder leggen we uit hoe u de oorzaak van het probleem kunt opsporen en oplossen.

De truc met de stroomonderbrekers

“De zekeringen springen eruit” is een informele manier om te verwijzen naar het uitschakelen van de stroomonderbreker (ICP), in de volksmond ook wel ‘zekering’ genoemd. Dit gebeurt wanneer er een probleem is met de elektrische installatie, zoals een overbelasting of kortsluiting. Meestal treedt deze stroomonderbreking op wanneer het afgesproken vermogen wordt overschreden of wanneer er een storing is in het elektrische systeem.

Gebruiker @atrapatupadre legt op zijn TikTok-kanaal uit hoe je het probleem kunt oplossen zonder een elektricien te hoeven bellen. Het is een heel eenvoudig proces.

In de video wordt getoond hoe vocht in een woning kan leiden tot het doorslaan of springen van de zekeringen (automatische schakelaars), wat vooral gevolgen heeft voor de differentiaalschakelaars.

In dit specifieke geval zorgde de vochtigheid in de veranda ervoor dat de stopcontacten bij elke regenbui werden beïnvloed. De gebruiker slaagde erin om de oorzaak van het probleem op een zeer eenvoudige manier te achterhalen. De storing zorgde ervoor dat de algemene stroomonderbreker doorsloeg, maar hij wist niet op welke specifieke lijn de storing zich voordeed.

Om dit te lokaliseren, schakelde hij alle aardlekschakelaars uit en schakelde alleen de algemene aardlekschakelaar weer in. Vervolgens schakelde hij de verschillende aardlekschakelaars een voor een weer in, en toen hij bij de aardlekschakelaar kwam die de storing veroorzaakte, sloeg deze onmiddellijk af. Op deze manier kon hij de betreffende leiding identificeren en vervolgens bepalen welk deel van de installatie met die aardlekschakelaar in verband stond (stopcontacten, algemene verlichting, enz.).

In dit specifieke geval had vocht het plaatstaal achter de schakelaars aangetast, waardoor een elektrische kortsluiting ontstond. Telkens wanneer er stroom doorheen liep, sloeg de aardlekschakelaar af, waardoor de oplossing bestond uit het volledig vervangen van het mechanisme van de betreffende schakelaar.

De gebruiker wijst ook op een basisveiligheidsregel: voordat u controles of reparaties uitvoert, is het van essentieel belang dat u de stroomtoevoer vanuit de hoofdschakelkast van de woning onderbreekt om ernstige gezondheidsrisico’s te voorkomen.

Een andere belangrijke aanbeveling is ervoor te zorgen dat bij het installeren van de bedrading al het koper volledig in het mechanisme is gestoken, zodat er geen losse draden bloot komen te liggen die kortsluiting kunnen veroorzaken.