Elektriciens zeggen het maar al te vaak: deze 15 apparaten mogen nooit worden aangesloten op een stekkerdoos

Elektriciens weten het maar al te goed en herhalen het vaak. Ja, deze bekende apparaten mogen nooit in een stekkerdoos. Je veiligheid hangt ervan af.

Het maakt niet uit hoeveel stopcontacten je in elke kamer hebt, het vinden van een vrij stopcontact in huis kan een echte hoofdpijn zijn… Vandaar het succes van de stekkerdozen, kleine doosjes waarmee je meerdere aansluitingen kunt maken zonder dat je een elektricien nodig hebt om nieuwe stopcontacten in huis te installeren. Maar pas op voor slechte gewoontes: sommige alledaagse apparaten horen niet thuis op een stekkerdoos!

Sommige gevaren zijn relatief bekend omdat er regelmatig op wordt gewezen, maar andere gevaren zijn minder bekend. Maar al te vaak worden elektriciens onaangenaam verrast wanneer ze een elektrische installatie inspecteren of werkzaamheden aan het schakelbord uitvoeren.

De eerste basisregel is om te controleren of het totale vermogen van de aangesloten apparaten niet hoger is dan het vermogen dat door het stekkerblok wordt ondersteund. Dit maximale vermogen moet worden vermeld op de verpakking van de stekkerdoos. Een defect, versleten of stoffig stekkerblok kan meteen de vuilnisbak in, want het risico op kortsluiting of elektrocutie is maximaal. Plaats hem ook niet in de buurt van gordijnen of een afgesloten ruimte.

Als je dit allemaal weet, is er nog altijd het gevaar dat je niet-compatibele apparaten aansluit. Dat zijn er veel meer dan je zou denken!

Hier zijn de top 15, met uitleg:

  • Stofzuigers: door hun hoge stroomverbruik kunnen ze uitvallen.

  • Magnetrons: ze verbruiken te veel energie en kunnen het elektrische circuit overbelasten.
  • Koffiezetapparaten: ze zien er misschien onschuldig uit, maar ze verbruiken ook veel energie. Je trekt best altijd de stekker uit het stopcontact na gebruik.
  • Haardrogers, krultangen en stijltangen: als warmtebronnen kunnen ze de stekkerdoos oververhitten. Hetzelfde geldt voor waterkokers, die veel energie verbruiken als ze heel snel opwarmen.
  • Elektrische ovens: hun stroom vereist een speciale stekker.
  • Loopbanden: hun motoren verbruiken constant grote hoeveelheden energie.

  • Mobiele airconditioners: hetzelfde geldt voor deze nu veelgebruikte apparaten, die een krachtige en betrouwbare stroomvoorziening nodig hebben.
  • Elektrische radiatoren en convectoren: ze verbruiken veel energie en geven veel warmte af.
  • Vaatwassers: omdat ze zoveel water en elektriciteit verbruiken, moeten ze rechtstreeks op het stopcontact worden aangesloten.
  • Strijkijzers: zoals alle verwarmingstoestellen verbruiken ze veel energie gedurende korte periodes.
  • Koelkasten: ze verbruiken veel energie en vereisen een individuele, permanente stekker.
  • Waterkokers: om het water te verwarmen, hebben ze ook veel stroom nodig gedurende lange periodes.
  • Diepvriezers: nog zo’n energieverslindend apparaat dat een stabiele, continue aansluiting nodig heeft.
  • Wasmachines en droogtrommels: hun krachtige motoren en lange cycli rechtvaardigen een directe aansluiting.

Al deze apparaten hebben gemeen dat ze veel stroom verbruiken, vooral wanneer ze tegelijkertijd werken. Het is een goed idee om het wattage van elk apparaat te controleren en ervoor te zorgen dat het totaal binnen de toegestane limieten van de stekkerdoos blijft.

Elektriciteit is onvergeeflijk: elk jaar rapporteert het Observatoire national de la sécurité électrique (ONSE – Nationaal Observatorium voor Elektrische Veiligheid) meer dan 200.000 woningbranden aan verzekeringsmaatschappijen. En meer dan een kwart daarvan heeft een elektrische oorzaak. Het is dus het beste om voorzichtig te zijn en keuzes te maken. De stekker van een apparaat uit het stopcontact halen kost maar een paar seconden, maar kan je redden van een heel vervelende situatie…