Dokter Manuel Viso legt uit waarom je je kleren moet wassen voordat je ze draagt: “Het is geen magie, het is chemie”.

Als “een ware bacteriële rave-up”. Zo omschrijft Manuel Viso, specialist in spoedeisende hulp en hematologie, de staat van kleding als die bij ons thuiskomt uit de winkel. Hij legt dit uit op zijn Instagram-account naar aanleiding van de commentaren die de afgelopen tijd de sociale netwerken hebben gefocust rond een fundamentele vraag: is het essentieel om kleding te wassen voordat je ze voor het eerst draagt? Viso is duidelijk, vooral als het gaat om bepaalde kledingstukken.

Dr. Viso richt zich vooral op ondergoed, T-shirts, pyjama’s, beddengoed en synthetische kleding. Kortom, kledingstukken die in direct contact komen met onze huid. En de verklaring is simpel: de waarschuwing voor het wassen komt van de chemicaliën die ze bevatten en hoe ze kunnen reageren bij contact met de huid.

Stoffen ondergaan chemische processen die onder andere kleurfixatieven en antirimpelmiddelen bevatten, die niet bepaald bondgenoten zijn van onze tere huid, maar, zoals deze expert uitlegt, “huidirritaties kunnen veroorzaken en zelfs problemen zoals atopische dermatitis kunnen verergeren”. Er kunnen dus zelfs veranderingen optreden bij mensen zonder voorgeschiedenis van dermatologische aandoeningen.

De handen waar het kledingstuk doorheen gaat

In zijn Instagram-video gaat de arts verder dan chemische agentia door ook de nadruk te leggen op “het aantal handen en lichamen dat in contact is geweest met de kleding”. Hij somt alle mogelijke contacten van de stof in kwestie op: paskamers, magazijnen en retourzendingen. Kortom, een blootstelling aan bacteriën en virussen die exponentieel toeneemt in de keten van een proces waar we a priori niet aan denken als we voor dat kledingstuk kiezen dat op een hanger hangt.

Dit zijn aanbevelingen over het kopen van nieuwe kleding, maar we mogen de risico’s niet vergeten waaraan we onszelf kunnen blootstellen als we naar een tweedehands winkel gaan. Steeds meer mensen, vooral jongeren, gaan naar dit soort zaken, ofwel omdat ze zich bewust zijn van de noodzaak van een duurzaam milieu, ofwel vanwege de noodzaak van vintage mode. Hier is het essentieel dat de wastemperatuur 60 graden is om alle mogelijke ziektekiemen te elimineren.

Basistips voor wassen en hygiëne

Deze specialist in Spoedeisende Hulp en Hematologie vult de uitleg in zijn video aan met een reeks basisrichtlijnen waarmee we rekening moeten houden zodra dat nieuwe kledingstuk bij ons thuis aankomt. Het heeft te maken met labels, wastemperatuur en zelfs de manier waarop we de kleding in de wasmachine stoppen:

  • Respecteer de wasinstructies op het etiket.
  • Als het is toegestaan, is het aan te raden om kleding op hoge temperaturen te wassen .
  • Was kleding van vergelijkbare kleuren zodat er geen kleurstoffen van nieuwe kleding op gebruikte kleding terechtkomen.
  • Keer kleding binnenstebuiten voor het wassen zodat het wasmiddel bij de binnenste delen van het kledingstuk kan, die meestal het vuilst zijn en de meeste micro-organismen bevatten.
  • Vermijd overbelasting van de wasmachine om beschadiging van de kleding en de wasmachine zelf te voorkomen.