Deze Europese browser heeft ervoor gezorgd dat ik Google Chrome voorgoed heb gedeïnstalleerd.

Vivaldi is een van de meest interessante browsers vanwege de privacy-instellingen, plus het heeft een gratis ingebouwde VPN. Maar dat is slechts een van de redenen waarom ik het op mijn computer en mobiel heb geïnstalleerd.

Google Chrome is al enkele jaren wereldwijd de meest gebruikte browser, met een marktaandeel van ongeveer 70%. Hoewel zijn populariteit onbetwist is, zijn er anderen die een geweldige oplossing kunnen zijn als je meer tools nodig hebt met betrekking tot prestaties of privacy.

Ik noemde al de voordelen van het gebruik van een open source browser zoals LibreWolf, voor gebruikers die de voorkeur geven aan een meer private standaardconfiguratie, maar er zijn ook andere interessante propriëtaire softwareopties.

De laatste die ik heb getest, Vivaldi, is van Europese oorsprong en werd in 2015 gelanceerd voor het publiek dankzij Jon Stephenson von Tetzchner, voormalig CEO en medeoprichter van Opera, een van de andere belangrijkste browsers van dit moment.

De medeoprichter was echter geïrriteerd dat het bedrijf de community My Opera, de kiem van die browser, sloot, dus besloot hij zelf een andere community op te richten, Vivaldi Community genaamd.

Daarna was de browser geboren, ter ere van de Italiaanse componist die wereldwijd zo bekend is vanwege het gemak waarmee je zijn naam kunt onthouden.

Vivaldi heeft een soortgelijke visie als andere browsers die gericht zijn op het vergroten van de privacy en veiligheid van gebruikers, met het grote voordeel dat het ook een gratis VPN en een zeer minimalistische interface bevat.

Het hebben van een gratis VPN zoals die van Proton is een voorrecht van Vivaldi.

Het eerste dat je moet opmerken over Vivaldi is dat de browser beschikbaar is op verschillende besturingssystemen, zoals Linux, Windows, macOS, Android en iOS, dus je kunt er zowel via de browser als mobiel mee werken, met de mogelijkheid om alles te synchroniseren.

De versie die je hier ziet is Vivaldi 7.3 voor Windows 11, de laatste versie die beschikbaar is op het moment van schrijven, hoewel het vrij regelmatig wordt bijgewerkt, ook om verschillende tools te integreren.

Om te beginnen moet je je privacy-instellingen kiezen die, zoals je hier ziet, verschillende lagen hebben, afhankelijk van hoe je de browser gaat gebruiken; ik heb degene gekozen die de meest privé-instelling biedt, die tracking op webpagina’s blokkeert.

Dit verschilt echter niet veel van wat je vindt in browsers die zich richten op privacy en cyberbeveiliging, hoewel ik de optie om Proton’s gratis VPN in te bouwen geweldig vond.

Hoewel ik gebruik maak van een VPN op systeemniveau, denk ik dat het een zeer goede optie is als je geen gebruik maakt van een dergelijke dienst, maar je browsen meer privé wilt maken zonder extra investeringen te hoeven doen.

Zoals je zou verwachten van een divisie die begon in Opera, is de gratis VPN praktisch een must, omdat het een van de weinige browsers is waarmee je een ingebouwde VPN kunt gebruiken om te browsen. Maar er zijn nog meer tools die mijn aandacht hebben getrokken.

Als je Opera al eerder hebt gebruikt, ben je vast al bekend.

Op dit moment verschillen de browsers niet veel in hun interface, hoewel Vivaldi een aantal eigen problemen heeft die erg lijken op wat je in Opera ziet. Zo bevindt het hoofdmenu zich aan de linkerkant.

Van hieruit heb je toegang tot belangrijke tools om notities te maken, je geschiedenis te bekijken, te vertalen in verschillende talen, je downloads te bekijken of je opgeslagen snelkoppelingen te openen.

In tegenstelling tot anderen, reserveert Vivaldi de onderkant voor widgets zoals schermafbeeldingen, instellingen of inzoomen op de pagina, wat meestal verankerd is aan de navigatiebalk in andere programma’s zoals die gebaseerd op Firefox.

Als gevolg van de toewijding aan “menselijke intelligentie” zul je hier echter geen AI-gestuurde assistenten vinden , en dat is toe te juichen. In het licht van de explosie van dergelijke agents is het een verademing om iets te vinden dat tegen de stroom in vaart.

“Wij geloven niet in het idee dat alles door AI moet worden aangedreven, vooral niet het soort dat jouw gegevens zonder toestemming gebruikt of plagiaat pleegt en het web vervuilt met verkeerde informatie”, zegt Vivaldi op zijn website. “Grote linguïstische modellen kunnen oppervlakkig gezien indrukwekkend zijn, maar ze brengen enorme kosten met zich mee, verbruiken energie en water, terwijl ze de privacy en nauwkeurigheid uithollen.”

Naast deze ongebruikelijke aanpak in deze tijd heeft Vivaldi geen externe investeerders, dus de winst blijft direct bij de werknemers, die de eigenaren van het bedrijf zijn.