De waarschuwing van deskundigen over bananen met bruine vlekken: heel belangrijk

Dit is wat je moet weten als je bananen thuis bruine vlekken hebben

Bananen zijn een heerlijke vrucht boordevol voedingsstoffen met tal van voordelen voor de gezondheid. Hun hoge koolhydraatgehalte, vooral natuurlijke suikers zoals glucose, fructose en sucrose, zorgen voor een ongelooflijke bron van natuurlijke energie. Naast hun energiegehalte zijn bananen rijk aan essentiële vitaminen en mineralen zoals vitamine C, B6, kalium en magnesium, die bijdragen aan het goed functioneren van het lichaam. Regelmatig bananen eten bevordert zowel de spijsvertering als een gezond hart. Ze zijn de ideale keuze om in een dieet op te nemen.

Bananen met bruine vlekken

Maar wat gebeurt er als bananen bruine vlekken op de schil hebben? Een gerucht verspreidt zich als een lopend vuurtje op sociale netwerken, maar experts hebben het al ontkend: het zijn geen sporen van as van de vulkaan Cumbre Vieja.

José Luis Rodríguez, een levensmiddelentechnoloog, legt uit: “De bruine vlekken op de schil van bananen zijn niet exclusief voor bananen van de Canarische Eilanden en hebben helemaal niets te maken met as in suspensie”. Hij voegt eraan toe: “Het enzym tyrosinase is voornamelijk verantwoordelijk voor deze kleurverandering. Een tweede enzym, polyfenoloxidase, kan zelfs een rol spelen als de banaan koud is bewaard, in een koelruimte in de fruitwinkel of in de koelkast zelf”.

In werkelijkheid maken de bruine vlekken deel uit van het natuurlijke rijpingsproces van bananen en hebben ze niets te maken met vulkanische as. Tijdens het rijpingsproces verkleuren bananen van groen naar geel en vervolgens naar bruin met donkere vlekken.

Polyfenoloxidase speelt een cruciale rol in de bruine pigmentatie van bananen, terwijl een ander enzym, pectinase, het zachter worden van het fruit vergemakkelijkt. Dit proces is vergelijkbaar met de enzymatische bruinkleuring die optreedt bij ander fruit en groenten wanneer ze worden gesneden en blootgesteld aan lucht.

In het beginstadium wordt het chlorofyl in de bananenschil, dat de banaan zijn groene kleur geeft, afgebroken tot kleurloze verbindingen. Hierdoor worden de onderliggende gele carotenoïden zichtbaar, waardoor de banaan zijn karakteristieke gele kleur krijgt.

Door rijping verandert niet alleen de kleur van de schil, maar ook de textuur en smaak van het bananenvruchtvlees. Tijdens dit proces wordt het zetmeel in het vruchtvlees afgebroken tot eenvoudige suikers zoals glucose en fructose, wat de rijpe banaan zijn karakteristieke zoetheid geeft. Bovendien wordt het rijpen van bananen gestuurd door het hormoon ethyleen, een gas dat dit natuurlijke proces in de vrucht versnelt.