De oefening die je doet zonder het te bedoelen en die beter is dan Pilates om je spieren te versterken.

Als we denken aan lichaamsoefeningen die ons helpen onze spieren te verstevigen, zijn yoga en Pilates twee van de eerste opties die ons meteen te binnen schieten. Er is echter één oefening die beter is dan Pilates om spieren op te bouwen. En de kans is groot dat je die al hebt gedaan. Hoe kan dat? Het antwoord is dat er geen betere workout is dan stretchen voor het sporten.

Ja, je weet waarschijnlijk al dat je je spieren niet moet trainen zonder ze te rekken voor en na elke oefening, omdat de geconcentreerde activiteit blessures kan veroorzaken als je niet zorgt voor hun elasticiteit.

Waar je je misschien niet bewust van bent, is het positieve effect dat een warming-up vooraf heeft op de spierkracht. Zelfs als je niet regelmatig traint, zal elke dag stretchen voorkomen dat je spieren atrofiëren als gevolg van een deel van de dag zitten.

Oefeningen die beter zijn dan Pilates

Je rekt onbewust, denk daar maar eens over na!

Als we opstaan, is het een gewoonte die veel mensen onbewust hebben om zoveel mogelijk te rekken en strekken. Het is bijna net zo goed een menselijke reflex als een dierlijke reflex. Als je honden of katten hebt, zul je merken dat zij hetzelfde doen. Dit is natuurlijk geen toeval, maar omdat het lichaam ons “vraagt” om te strekken om een grotere spierelasticiteit te bereiken en bij te dragen aan de versterking van de spieren. Als we dit niet doen, kunnen we onszelf blesseren door de plotselinge beweging.

Iets soortgelijks gebeurt wanneer we een aantal uren hebben gezeten. Zelfs als je niet hebt geslapen, zul je na twee of drie uur achter je pc de drang voelen om je armen en voeten een beetje te strekken .

Als je dat doet, voel je een soort opluchting omdat je spieren niet langer gespannen zijn. Uiteraard is stretchen een vereiste voordat je gaat trainen met extra gewicht of je eigen lichaamsgewicht. De spieren worden dan meer uitgerekt dan normaal.

Hoe werkt het rekken van spieren, trainen beter dan Pilates?

Wanneer je traint, of je nu een aerobics- of krachttraining volgt, stijgen je hartslag en lichaamstemperatuur binnen enkele minuten. Je moet van tevoren stretchen zodat je lichaam op natuurlijke wijze de bloedtoevoer naar deze gebieden verhoogt, waardoor je spiercellen de zuurstof krijgen die ze nodig hebben.

Als je niet rekt, loop je het risico dat een metabolisme dat te traag is door gewoonten, genetica of dieet, negatief reageert op al die inspanning, wat leidt tot blessures. Daarom is het belangrijk om je spieren voor de training te “activeren”, ook al vinden veel mensen dat niet prettig.

Maar waarom rekken na de training? In dit geval doe je dat om de typische stijfheid te voorkomen die optreedt wanneer je boven je gebruikelijke gewichten hebt getraind of na een te lange periode van rust. Het is geen toeval dat degenen die naar de sportschool gaan het meest last hebben van stijfheid.

Zij hebben er juist last van omdat die spieren lange tijd inactief zijn geweest. Maar door te rekken en te trainen, krijgen ze langzaam hun tonus en kracht terug. Hoe meer ze getraind zijn, hoe beter ze reageren op de vraag en hoe kleiner het risico op zeurende stijfheid en blessures.

De truc om bijna elke spier in het lichaam te rekken

Natuurlijk zijn er rekoefeningen voor elke spier die bij de oefeningen betrokken is, maar als het je bedoeling is om geen tijd te verspillen en een specifieke activiteit te hebben voor die vrije momenten op kantoor of thuis, dan is er een truc om bijna elke spier in het lichaam te rekken die deze taak veel gemakkelijker zal maken.

Het is een heel eenvoudige dynamische stretch. Het eerste wat je moet doen is een stap omhoog zetten om één knie te buigen en deze op 90° te laten staan om je hamstrings voorzichtig te strekken. Houd de positie 30 seconden vast om de flexibiliteit van deze complexe spiergroep te optimaliseren.

De tweede stap is om je hand te laten rusten op de kant van het been dat gestrekt is. Breng in deze positie, met je rug recht, je andere arm naar de grond tussen je hand en je voet. Doe dit zonder je kalmte te verliezen.

De laatste stap is om dezelfde arm omhoog te brengen , waarbij je de bovenrug draait. Tijdens deze loop heb je gewerkt aan de elasticiteit van je rug, armen en benen, waarbij je je specifiek richt op je hamstrings.

Opwarming voor en na de training

We hebben al gezien dat opwarmen voor het sporten belangrijk is. En het is ook belangrijk als je klaar bent. Het lichaam heeft een intens ritme ondergaan dat rust nodig heeft en dit gebeurt in rust, maar geleidelijk en langzaam.

Daarom zul je, vooral als je naar de sportschool gaat, zien dat er een eerste warming-up is om de les af te sluiten met de laatste warming-up.