Spelen honden misschien wel een grotere rol in ons emotionele leven dan we denken? Dat suggereert een Hongaars onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports. Het vergelijkt de relaties die we hebben met onze honden met die met onze naasten.
Om hun onderzoek uit te voeren, hebben onderzoekers van de Loránd-Eötvös-universiteit in Hongarije meer dan 700 hondenbezitters ondervraagd. Deze deelnemers werd gevraagd om dertien aspecten van hun relatie met hun hond te beoordelen, maar ook met hun kind, hun partner, hun naaste familielid en hun beste vriend. Het doel? Begrijpen welke plaats de beste vriend van de mens inneemt in al onze sociale relaties.
De resultaten zijn op zijn zachtst gezegd verrassend. De hond beperkt zich niet tot zijn rol als trouwe metgezel: hij combineert zowel de kwaliteiten van een kind als die van een beste vriend. Hij wekt een gevoel van veiligheid op en roept de behoefte aan bescherming op, net als een kind, terwijl hij tegelijkertijd een rustige, conflictloze relatie biedt, zoals een diepe vriendschap.
Maar in tegenstelling tot menselijke relaties is die met de hond gebaseerd op een duidelijke machtsongelijkheid. De baas beslist alles en controleert de omgeving van het dier, wat een bijzondere dynamiek creëert die zowel stabiel als bevredigend is voor de mens. “Deze machtsongelijkheid – het feit dat je controle hebt over een levend wezen – is voor velen een fundamenteel aspect van het hebben van een hond”, legt Enikő Kubinyi, hoofd van de afdeling Ethologie aan de Loránd-Eötvös-universiteit en hoofdauteur van de studie, uit in een persbericht.
Een ander opvallend feit is dat de deelnemers hun relatie met hun hond als de meest waardevolle beschouwen, ver boven alle andere. Voor hen is hun viervoeter zowel hun trouwste steun als degene die hen de meeste genegenheid betoont. De onderzoekers hebben ook vastgesteld dat hoe meer iemand omringd en gesteund wordt, hoe meer hij een diepe en harmonieuze band met zijn hond ontwikkelt. Een welwillende omgeving lijkt dus de gehechtheid aan de harige viervoeter te versterken.
Honden, die lange tijd een utilitaire rol hebben gespeeld, staan tegenwoordig centraal in het intieme leven van veel gezinnen. Dit blijkt uit de opkomst van de uitdrukkingen “dog moms” en “dog dads” voor mensen die zichzelf niet langer als hondeneigenaren beschouwen, maar als ouders die bezorgd zijn om het welzijn van hun hond en hem hun genegenheid tonen, zoals ze dat bij een kind zouden doen. Dit wijst op een ingrijpende verandering in de status van deze harige viervoeters in onze samenleving.
Deze studie belicht de unieke rol die huisdieren spelen: een ideale mix van onvoorwaardelijke liefde, relationele stabiliteit en het ontbreken van conflicten. Een cocktail die wel eens zou kunnen verklaren waarom deze beestjes zo’n speciale plaats innemen in het hart van veel mensen.