Gebruikers kunnen zichzelf beschermen tegen zwendelpraktijken van cybercriminelen door goede beveiligingspraktijken.
De pogingen tot phishing blijven toenemen en komen steeds vaker voor. Ze verspreiden zich naar verschillende delen van de wereld en laten miljoenen slachtoffers achter. Als een van de oudste cyberaanvallen is phishing in de loop der tijd geëvolueerd omdat cybercriminelen proberen hun strategieën onopgemerkt te houden en volledig anoniem te opereren.
Volgens experts op het gebied van cyberbeveiliging is dit type aanval erop gericht om gevoelige informatie, zoals wachtwoorden, creditcardnummers of persoonlijke gegevens, te verkrijgen door middel van misleiding. Aanvallers doen zich voor als legitieme entiteiten, zoals banken, e-mailproviders of sociale mediaplatforms, om gebruikers te manipuleren zodat ze vrijwillig hun gevoelige gegevens afstaan.
Deze modus operandi kan verschillende vormen aannemen, een van de meest voorkomende zijn geïnfecteerde koppelingen. In deze modus operandi stuurt de cybercrimineel een frauduleus bericht, meestal via e-mail, sms of zelfs sociale netwerken, met daarin een kwaadaardige link. De link lijkt afkomstig te zijn van een vertrouwde bron, zoals een bank, een online winkel, een betaaldienst of een sociaal netwerk.
Kenmerkend voor deze berichten is de dringende of alarmerende toon die ze aanslaan, met zinnen als: “Uw account is gecompromitteerd, klik hier om uw wachtwoord te wijzigen”, of “Uw betaling is niet correct verwerkt, controleer hier”. Bovendien ziet de link er legitiem uit, want hij kan de merknaam bevatten of een exacte kopie zijn van de officiële website. Als de gebruiker echter op de link klikt, wordt hij doorgestuurd naar een frauduleuze pagina.
Hoewel dit soort aanvallen een constante bedreiging vormt voor internetgebruikers, zijn er effectieve beschermingsmaatregelen. Kennis is het belangrijkste middel om jezelf te verdedigen, want als je weet hoe cybercriminelen te werk gaan, kun je een poging tot oplichting snel herkennen en voorkomen dat je in de val loopt.
Controleer de URL
De eerste stap is om de URL van de link zorgvuldig te onderzoeken. Legitieme websites van banken, bedrijven of online diensten gebruiken altijd een officieel en veilig domein. Hackers daarentegen maken sites die de originelen nabootsen, maar met kleine aanpassingen aan het domein, zoals gewijzigde of toegevoegde letters.
Het is belangrijk om te controleren of de URL begint met “https://” in plaats van “http://”, omdat dit protocol een versleutelde verbinding tussen de browser en de server garandeert. Hoewel het de legitimiteit van de site niet garandeert, is het ontbreken van de “s” in “https” een waarschuwingsteken.
Inspecteer de inhoud van de link
Als de link in een e-mail of bericht staat, is het aan te raden om er met de muis overheen te gaan (zonder te klikken) en de URL onderaan het scherm of in een pop-upvenster te bekijken. Soms komt de zichtbare tekst van de link niet overeen met de werkelijke bestemmings-URL.
Controleer spelling en grammatica
Phishing-berichten bevatten vaak grammaticale of spelfouten. Legitieme bedrijven sturen over het algemeen goed geschreven berichten zonder fouten in de inhoud. De aanwezigheid van vreemde of slecht gestructureerde zinnen kan een indicatie zijn van een poging tot oplichting.
Bijlagen scannen
Als een bericht een onverwachte bijlage of een link met de tekst “Download nu” bevat, is het raadzaam om er niet op te klikken. Veel aanvallen proberen malware of virussen te installeren via deze bestanden.
Let op verdacht gedrag
Als het klikken op een link de browser omleidt naar een andere pagina dan verwacht, of als er een waarschuwing over de veiligheid van de verbinding wordt weergegeven, is er waarschijnlijk sprake van een poging tot misleiding. Moderne browsers waarschuwen de gebruiker vaak als hij probeert toegang te krijgen tot een onveilige of mogelijk gevaarlijke site.