De datum van het einde van de wereld is al berekend door supercomputers van NASA: het resultaat is even verontrustend als fascinerend

Wetenschappers van NASA en Japan zijn erin geslaagd om nauwkeurig te voorspellen wanneer het leven op aarde zal ophouden te bestaan. Op basis van geavanceerde wiskundige modellen hebben ze het exacte jaar bepaald waarin de planeet onbewoonbaar zal worden… en wat er daarna zal gebeuren.

Hoewel het sciencefiction lijkt, is het uiteindelijke lot van de aarde al voorspeld door enkele van de krachtigste supercomputers ter wereld. Wetenschappers van NASA hebben samen met experts van de Universiteit van Th in Japan simulaties gemaakt die kunnen voorspellen wanneer er geen leven meer mogelijk zal zijn op onze planeet. En hoewel die datum nog ver weg is, zouden de eerste tekenen al zichtbaar kunnen zijn.

Een onvermijdelijke toekomst geschreven door de zon

Volgens studies zal het einde van de aarde niet komen door een nucleaire oorlog of een asteroïde, maar door iets veel voorspelbaarder en overweldigender: de voortschrijdende groei van de zon. De simulaties laten zien dat tegen het jaar 1.000.002.021 de zon zo sterk zal zijn uitgezet dat haar invloed op de atmosfeer van de aarde het leven onmogelijk zal maken.

Het proces zal geleidelijk verlopen, maar is onomkeerbaar. De zuurstofconcentratie zal beginnen af te nemen totdat geen enkel organisme meer kan overleven. En hoewel dat nog ver weg lijkt, is het fenomeen al aan de gang: de zon evolueert, net als alle sterren, en zal vroeg of laat veranderen in een rode reus die hele planeten kan opslokken.

De eerste tekenen zijn al zichtbaar

Een van de meest recente waarschuwingen kwam in mei 2024, toen NASA een intense zonnestorm detecteerde, de sterkste in de afgelopen twee decennia. Deze coronale massa-uitbarstingen brachten magnetische velden met zich mee die rechtstreeks op de aarde insloegen, satellieten en communicatie verstoorde en ongewone aurora’s veroorzaakte.

Voor onderzoekers zijn deze zonne-uitbarstingen geen op zichzelf staande gebeurtenissen, maar vroege symptomen van wat ons te wachten staat. Steeds meer ruimtevaartorganisaties investeren dan ook in projecten om bewoonbare planeten buiten ons zonnestelsel te vinden. Dat is niet alleen een wetenschappelijk idee, maar zou wel eens een noodzaak kunnen worden voor toekomstige generaties.

Hoewel het einde van de wereld nog bijna een miljard jaar verwijderd is, nodigen de simulaties van NASA ons uit om verder te kijken dan het heden. Wat vandaag een astronomische curiositeit lijkt, zou in de toekomst een onontkoombare realiteit kunnen worden. En misschien moet de mensheid uiteindelijk doen wat sciencefiction zo vaak heeft verbeeld: een nieuw thuis zoeken in de kosmos.