Een boer vindt voor 4 miljard euro aan goud in zijn tuin en de staat zegt dat “alles onder de grond zijn eigendom is”.

Volgens specialisten zou de afzetting tot 150 ton goud kunnen bevatten, wat het de grootste vondst ooit in Frankrijk zou maken.

Een boer vindt voor 4 miljard euro aan goud in zijn tuin en de staat zegt “alles onder de grond is zijn eigendom” |Unsplash

In tuinen kunnen we van alles vinden, maar wat niemand verwacht te vinden is een schat die je multimiljonair kan maken. Michel Dupont, een 52-jarige boer uit de Auvergne, ontdekte bij toeval een goudvoorraad op zijn land ter waarde van 4 miljard euro. Deze ontdekking werd geprezen als een van de grootste in de recente Franse geschiedenis. De vreugde was echter van korte duur, want de Franse wet bepaalt dat alles in de ondergrond eigendom is van de staat, die elke poging tot winning heeft tegengehouden totdat de vereiste milieustudies zijn afgerond.

De ontdekking werd gedaan toen Dupont langs een beekje op zijn boerderij liep en een ongewone glans in het water opmerkte. Toen hij de bodem verstoorde, vond hij goudfragmenten. Een paar scheppen waren genoeg om een ader bloot te leggen waarvan het volume meer dan 150 ton zou kunnen bedragen, volgens berichten in het tijdschrift Daily Galaxy.

Toen Dupont zo’n grote hoeveelheid goud vond, verspreidde hij de boodschap. Maar net zoals experts in het veld ontdekten, ontdekten ook vertegenwoordigers van de overheid dat, die naar de boerderij gingen om de boer te informeren over de tijdelijke opschorting van alle mijnbouwactiviteiten, in afwachting van een officiële beoordeling van de mogelijke milieurisico’s.

Wat zich onder de grond bevindt is eigendom van de staat

Volgens de Franse wet is de ondergrond geen eigendom van de landeigenaar, maar van de staat. Dit betekent dat Michel Dupont niet op eigen initiatief met mijnbouw kan beginnen, ook al bevindt de afzetting zich op zijn land.

Voordat de overheid toestemming geeft voor een project, moet ze technische tests en milieueffectrapportages uitvoeren, zoals vereist door de regelgeving voor de bescherming van natuurlijk erfgoed. Het doel is om onomkeerbare schade aan het ecosysteem te voorkomen, vooral in landelijke gebieden of gebieden met een hoge ecologische waarde.

Gezien de omvang van de ontdekking zijn de meningen onder de inwoners van het dorp en de verschillende betrokken actoren verdeeld. Aan de ene kant hebben milieugroeperingen hun bezorgdheid geuit over de effecten die grootschalige mijnbouw zou kunnen hebben op het milieu. Aan de andere kant zijn er mensen die geloven dat dit een kans is om rijkdom en honderden of duizenden banen te genereren en een verouderde regio nieuw leven in te blazen.

“We houden van ons platteland vanwege de rust,” zei een inwoner. “Ik hoop dat dit alles ons dagelijks leven niet zal verstoren,” voegde hij eraan toe, waarmee hij de vrees van veel lokale mensen over een mogelijke radicale verandering in de lokale manier van leven weerspiegelde.

Dit geval doet denken aan het mijnbouwproject in Frans Guyana, waar de ontdekking van een grote goudvoorraad ook tot een hevige strijd leidde tussen milieuactivisten en geïnteresseerde bedrijven. Het project, dat de ambitie had om de grootste primaire goudmijn van het land te worden, werd uiteindelijk geblokkeerd door de administratieve rechtbank van Bordeaux vanwege het hoge milieurisico.