Jonge Neerlandeses hebben creatieve methoden toegepast om hun persoonlijke financiën te beheren, zoals de 50-30-20-regel of beleggingen
In een economisch klimaat dat wordt gekenmerkt door onzekerheid en inflatie, past generatie Z (jongeren geboren tussen 1995 en 2010) innovatieve strategieën toe om hun persoonlijke financiën te beheren. In tegenstelling tot het stereotype beeld van impulsieve consumenten, tonen deze jongeren een groeiend financieel bewustzijn en een streven naar sparen en duurzaamheid.
Ondanks de tekortkomingen in financiële educatie is meer dan 60% van de Spaanse jongeren bereid om cursussen over persoonlijke financiën, sparen en beleggen te volgen.
Bovendien speelt digitalisering een cruciale rol in het financiële beheer van generatie Z. Sommige apps maken het mogelijk om uitgaven bij te houden, spaardoelen te stellen en financiële gewoonten te analyseren. Aan de andere kant bieden digitale banken diensten zonder commissies en een intuïtieve interface, wat een eenvoudigere en toegankelijkere bankervaring mogelijk maakt.
Duurzaamheid is een bepalende factor in de aankoopbeslissingen van generatie Z. Volgens het Europese rapport over consumentenbetalingen van Intrum heeft 60% van de jongeren tussen 18 en 21 jaar in Spanje hun uitgaven verminderd vanwege bezorgdheid over het milieu, een aanzienlijke stijging ten opzichte van 40% vorig jaar.
Deze betrokkenheid vertaalt zich in praktijken zoals een voorkeur voor tweedehandsproducten, hergebruik en steun voor lokale handel. In de regio Valencia bijvoorbeeld heeft 52% van de consumenten meer gekocht bij lokale winkels.
De 50-30-20-regel
Generatie Z heeft creatieve methoden bedacht om te besparen. De 50-30-20-regel maakt van besparen een motiverend spel. Deze regel houdt in dat het maandelijks inkomen in drie delen wordt verdeeld: 50% gaat naar basisbehoeften zoals huur, eten en vervoer; 30% naar persoonlijke wensen, zoals entertainment en uitgaan; en de resterende 20% naar sparen of het aflossen van schulden. Met deze eenvoudige formule kunnen jongeren hun financiën effectief organiseren.
Vroeg beginnen met beleggen
Ondanks hun jonge leeftijd zijn veel leden van generatie Z begonnen met beleggen en tonen ze interesse in aandelen van bedrijven die ze bewonderen en in maatschappelijk verantwoorde beleggingen. Beleggen wordt gezien als een middel om financiële onafhankelijkheid te bereiken.