We hebben een lichtend voorbeeld van hoe innovatie en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan. Het project om plastic om te zetten in garen.
De recente bosbranden in Bolivia hebben grote schade toegebracht aan de handel van inheemse gemeenschappen die afhankelijk zijn van handwerk in textiel. Geconfronteerd met een tekort aan natuurlijke vezels, ontwikkelde de Boliviaanse elektronica-ingenieur Grecia Bello een innovatieve machine die plastic flessen omzet in textielgaren als alternatief voor de verbrande grondstof.
De verwoestingen van ontbossing in Bolivia
Textielhandwerk is sinds de pre-Spaanse tijd de grootste kunst van Bolivia en de belangrijkste handelsbrug voor deze gemeenschappen. Vorig jaar bedreigden bosbranden de beschikbaarheid van natuurlijke vezels die door Boliviaanse Guaraní-gemeenschappen worden gebruikt om textiel zoals tassen, hangmatten en portefeuilles te maken.
Bolivia is een van de meest door ontbossinggetroffen landen ter wereld. In 2022 zal er nog maar 55 miljoen hectare bos over zijn, tegenover 63 miljoen hectare in 1985. Volgens een onderzoek van BioMaps is het departement Santa Cruz de la Sierra het zwaarst getroffen, goed voor 79% van dit verlies.
Volgens Grecia Bello is het in de zoektochten in deze bossen waar het essentiële materiaal (planten, krabben, katoen en boomschors) wordt gevonden, waarmee gemeenschappen zoals de Guarani of Ayoreo hun handwerk maken.
Araukaa: een innovatieve machine
De 24-jarige ingenieur Grecia Bello was in Barcelona voor een postdoctorale cursus toen ze hoorde over de bosbranden die de bossen van haar land in het Amazonegebied en de Chiquitanía verwoestten. Deze tragedie bracht haar ertoe om als onderdeel van haar afstudeerprojecteen machine te ontwerpen die plastic flessen kan omzetten in textielvezels.
Bello, die gespecialiseerd is in industriële robotica, en haar team bouwden een machine van hout en andere goedkope materialen waarmee gerecycled plastic kan worden omgezet in sterke draden voor handwerk. De machine, Arakuaa genaamd, heeft elektronische besturingen en open source software, zodat hij in andere laboratoria kan worden gekopieerd.
Arakuaa werkt op een heel eenvoudige manier, want het heeft een technologie die Guarani-patronen projecteert met een laser en plastic omzet in draad. Eerst verzamelt het PET-flessen, die worden schoongemaakt, geplet en gesmolten bij 220°C om een hars te verkrijgen dat lijkt op gesmolten suiker. De substantie wordt vervolgens op een draaiende trommel gegoten om de dikte van het resulterende garen te bepalen. Op deze manier hebben ambachtslieden toegang tot een gerecycled en duurzaam materiaal om hun textiel van te maken.
De impact van Araukaa op inheemse gemeenschappen
Het ontwerp en de ontwikkeling van Araukaa werd geëvalueerd door Artecampo, een vereniging van handwerksters uit de oostelijke laaglanden van Bolivia die zich toelegt op het onderwijzen, creëren en op de markt brengen van producten gemaakt door vrouwen van vijf inheemse volken: Guarani, Ayoreo, Guarayo, Chiquitana en Weenhayek. Voor Artecampo betekent deze technologie een unieke kans voor de inheemse gemeenschappen die economisch afhankelijk zijn van textielhandwerk.
Ze adviseren echter dat de introductie van Arakuaa in inheemse dorpen moet gebeuren via verenigingen die, zoals Artecampo, aanwezig zijn in het gebied, omdat er uitnodigingsbrieven nodig zijn om de gemeenschappen binnen te komen.
In augustus vorig jaar presenteerde de jonge ingenieur de machine in plattelandsdorpen aan 500 mensen op de Boliviaanse Guaraní Inheemse Universiteit en Laaglandvolkeren, in de gemeente Camiri. De uitvinding werd vanaf het begin positief ontvangen, omdat de hars die door de machine wordt geproduceerd niet alleen kan worden gebruikt voor het maken van stoffen, maar ook voor het maken van keramiek, sieraden en kleding.
Innovatie en toekomstverwachtingen
Bello en zijn team van het Santa Cruz Fab Lab aan de Franz Tamayo Universiteit ontwikkelden drie modellen van de machine: een industrieel model voor grote hoeveelheden plastic, een klein model voor universiteiten en een draagbare versie die op internationale forums werd gepresenteerd.
De commerciële versie van Arakuaa zal in juli beschikbaar zijn, na het verkrijgen van patenten, met prijzen die variëren van $1.400 tot $5.800, afhankelijk van het model.
Araukaa is een grote hulp voor de Guarani inheemse gemeenschappen van de Boliviaanse Chiquitanía, die vorig jaar getroffen werden door bosbranden. Het heeft ook de interesse gewekt van plastic inzamelbedrijven, die dit innovatieve proces zien als een nieuwe mogelijkheid voor grootschalige afvalrecycling.
Conclusie
Het Araukaa-project is een inspirerend voorbeeld van hoe innovatie de meest dringende milieuproblemen van onze tijd kan aanpakken. De focus op het omzetten van plastic in garen draagt niet alleen bij aan afvalvermindering, maar geeft gemeenschappen ook meer macht en bevordert een culturele verschuiving in de richting van duurzaamheid.
In een wereld waarin elke actie telt, herinnert het verhaal van Araukaa ons eraan dat oplossingen uit de meest onverwachte hoeken kunnen komen en dat ieder van ons een rol kan spelen in het creëren van een duurzamere toekomst.