De digitale euro zou het dagelijks leven van consumenten wel eens op zijn kop kunnen zetten. Dit is hoe het ons zal beïnvloeden.
De Europese Unie bereidt zich voor op een grote stap voorwaarts in het beheer van haar munteenheid. Ze is van plan de digitale euro in te voeren. Dit is een grote verandering die gevolgen zal hebben voor alle consumenten.
De invoering van de digitale euro
De digitale euro is een nieuw project dat de Europese Centrale Bank in november 2023 lanceert. Het doel is om de manier waarop Europeanen hun geld in het dagelijks leven gebruiken geleidelijk te veranderen.
Er zijn echter verschillende dingen die je moet weten over de digitale euro. Ten eerste is het geen cryptocurrency of een eenvoudig digitaal duplicaat van de fysieke euro.
Met dit project wil Europa een modern en betrouwbaar alternatief bieden voor dagelijkse betalingen, uitwisselingen tussen particulieren en online aankopen. De digitale euro zou worden uitgegeven door de ECB.
Dit is niet het geval voor systemen zoals Visa of Mastercard. Aan de andere kant kunnen consumenten gerust zijn. Dit is geen hulpmiddel dat er van de ene op de andere dag is. Het zal geleidelijk gebeuren.
Aan de andere kant vinden veel veranderingen geleidelijk plaats. Er komen bijvoorbeeld nieuwe verkoopautomaten die iets nieuws bieden. Er is een goede reden waarom Europa de digitale euro wil invoeren.
Externe druk wordt gevoeld vanuit de Verenigde Staten, die stablecoins uitgegeven door particuliere bedrijven willen promoten. China maakt ondertussen grote vorderingen met zijn digitale yuan.
Veranderingen te verwachten
Europa is duidelijk niet van plan om buitenlandse digitale munten de vrije teugel te geven, want dat zou de euro internationaal kunnen verzwakken. De digitale euro zou daarom dezelfde waarde hebben als de traditionele euro.
Eenvoudig gezegd betekent dit dat één digitale euro één euro in biljetten of munten waard zou zijn. Het verschil zit hem in de vorm. Consumenten krijgen een beveiligde digitale portemonnee, die toegankelijk is via een officiële applicatie.
Hiermee kunnen ze in winkels betalen, geld naar een familielid sturen of hun abonnementen online betalen. Met dit systeem kan de ECB ook de geldstromen beter beheren. Maar dat is nog niet alles.
Dankzij de digitale euro zou de ECB ook fraude en witwaspraktijken effectiever kunnen bestrijden. Aan de andere kant is dit een nieuwe ontwikkeling die consumenten zorgen baart. Ze maken zich zorgen over hun privacy.
Maar ze kunnen gerust zijn. De komst van de digitale euro betekent niet dat bankbiljetten en munten zullen verdwijnen. In feite moet dit project een aanvulling zijn op wat al bestaat. Het moet zich dan aanpassen aan de voorkeuren van de gebruikers.
Aan de andere kant, als digitaal gebruik geleidelijk de overhand krijgt op contant geld, kan het na verloop van tijd nog steeds veranderen. Christine Lagarde, president van de ECB, is niettemin gerustgesteld over deze implementatie.