Ben je vaak liever alleen dan met vrienden? Volgens de psychologie kan dit een belangrijke betekenis hebben!
Dankzij de psychologie leren we elke dag een beetje meer over onze persoonlijkheid en die van de mensen om ons heen. Deze wetenschap bestudeert onze verschillende gedragingen om ons de redenen ervoor en de impact die ze kunnen hebben te laten zien. Dus hoe zit het met mensen die liever thuis blijven dan met hun geliefden om te gaan? Hier zijn de antwoorden!
Wat zijn de oorzaken volgens de psychologie?
Voordat we kijken naar de betekenis van deze keuze, kijken we eerst naar wat volgens de psychologie de oorzaak is. Er is een reden waarom mensen de voorkeur geven aan eenzaamheid boven het gezelschap van geliefden! Sterker nog, velen van ons blijven liever thuis dan dat ze vrienden zien voor hun eigen mentale welzijn. Na een stressvolle of vermoeiende situatie is deze keuze heel normaal.
Maar het kan ook een diepere keuze zijn! Mensen met een introverte persoonlijkheid kiezen er volgens de psychologie vaak voor om op zichzelf te blijven. Naast hun gebrek aan interesse in sociale contacten, kan interactie met andere mensen over een langere periode vermoeiend zijn. Eenzaamheid stelt hen in staat om hun batterijen op te laden voor de volgende ontmoeting!
Voor sommigen is het gewoon een manier om zich te concentreren op hun welzijn. Een moment van introspectie dat volgens de psychologie altijd heilzaam is, zolang het maar met mate gebeurt. Deze tijd om onszelf te vinden en de juiste vragen te stellen over onze doelen is heel belangrijk voor onze ontwikkeling.
Goed of slecht?
Hoewel de psychologie het onderwerp heeft bestudeerd, is er geen echt antwoord op deze vraag! In feite zijn er evenveel positieve als negatieve kanten aan deze voorkeur die we hebben. Deskundigen wijzen er echter wel op dat sociale teruggetrokkenheid voor sommige mensen soms noodzakelijk kan zijn. Het is dus belangrijk om het verschil te weten tussen een diepgeworteld probleem en een eenvoudig verlangen om met rust gelaten te worden.
Afhankelijk van de tekenen en de frequentie, suggereert de psychologie dat deze voorkeur voor eenzaamheid een teken is vaneen persoonlijkheid die midden in een innerlijke zoektocht zit. Dit is vooral het geval als je deze tijd besteedt aan het nadenken over je carrière of je leven in het algemeen.
Het vermijden van je vrienden zou je echter zorgen moeten baren als het gepaard gaat met diepe droefheid of een diep gevoel van eenzaamheid. Volgens de psychologie kan dit wijzen op een vorm van depressie. Als dit het geval is, moet je professionele hulp zoeken.
Andere punten om rekening mee te houden volgens de psychologie
Het is niet ongewoon dat we ‘selectief sociaal’ zijn. In dit geval zou de keuze om alleen te blijven in plaats van je vrienden te zien, je aandacht moeten vestigen op de kwaliteit van de mensen om je heen. Zorg ervoor dat je vrienden hebt die je begrijpen en die je een goed gevoel geven!
Als je de behoefte hebt om alleen te zijn, is daar niets mis mee. Let echter wel op bepaalde signalen als dit een terugkerende keuze is, want je loopt het risico in een fase van depressie te belanden.