Organisaties willen de impact van plastic in kleding verminderen

De “Cora Ball” is een wasbal die in de wasmachine kan worden gegooid om de impact van kleding op elkaar te verminderen. Het bevat ook microvezels.

Een doorsnee kledingkast zit vol plastic. Het zit verweven in polyester sportkleding, gebreide acryl kleding, nylon zwemkleding en stretch sokken, en het wordt constant in het milieu gedumpt.

Op de Dag van de Aarde, die dinsdag begint, denken veel mensen na over manieren om hun impact op de planeet te verminderen.

Wanneer kleding gedragen, gewassen en in de droger gestopt wordt, komen er stukjes plastic vezels vrij. Bij één wasbeurt kunnen er miljoenen vrijkomen, zo klein dat rioolwaterzuiveringsinstallaties ze niet allemaal kunnen opvangen. Dit afval komt terecht in lokale waterwegen die uitmonden in de oceaan. Zeedieren eten ze op, waardoor het plastic kan worden overgedragen op grotere dieren en mensen.

Zelfs natuurlijke stoffen geven vezels af en bevatten chemicaliën die in het milieu terecht kunnen komen. Polyester is echter de meest gebruikte vezel op aarde en is, samen met andere synthetische vezels, goed voor ongeveer tweederde van de wereldwijde productie.

“Iedereen die kleding draagt en wast draagt bij aan dit probleem, maar iedereen die kleding draagt en wast kan bijdragen aan de oplossing,” zegt Rachael Z. Miller, oprichter van het Rozalia-project voor een schone oceaan, gevestigd in Vermont.

Simpele veranderingen, zoals kleding minder vaak wassen en koud in plaats van heet water gebruiken, kunnen helpen om vezelverlies te beperken.

Het moeilijkste is om textiel op een duurzamere manier te produceren en te gebruiken,” zegt Elisa Tonda, hoofd van de Resources and Markets Branch van het United Nations Environment Programme. Bijvoorbeeld door kleding te ontwerpen die minder microvezels afgeeft en van hoge kwaliteit is om langer mee te gaan,” Tonda uit.

Begin met het veranderen van je gewoonten

De eenvoudigste oplossing is om kleding minder vaak te wassen, om de wrijving te verminderen die de vezels afbreekt, zegt Anja Brandon, beleidsmanager plastic bij de Ocean Conservancy.

“Ze worden geschud en gemengd met een reeks zepen, ontworpen om ze te schudden en zo vuil en vlekken te verwijderen,” legt Brandon uit.

Miller gebruikt een vlekkenstick om de vlekken te verwijderen. Ze zeggen allebei dat kleren minder loskomen als ze worden gewassen in koud water met volle belading om het wrijven te verminderen, op een kortere cyclus en vervolgens opgehangen om te drogen.

Geïnspireerd door de manier waarop koraalriffen de oceaan filteren, bedachtMiller de ‘Cora Ball’, een wasbal die in de wasmachine kan worden gegooid om het schuren tussen kledingstukken te verminderen. Het houdt ook microvezels vast en een deel van de opbrengst van de verkoop van dit hulpmiddel wordt gedoneerd aan het Rozalia-project. Een andere optie is om synthetische stoffen in een waszak te doen die de vezels vasthoudt.

Welke kledingstukken verliezen de meeste vezels? Om daar achter te komen, plak je een strook doorzichtig plakband op een kledingstuk en plak je het op wit papier om te kijken of er vezels inzitten,” legt Miller uit. Kledingstukken die gebreid of los geweven zijn, verliezen vaak meer vezels, zoals fleece.

legde uit dat het niet nodig is om kleding die sneller vezels verliest overhaast weg te gooien. Ze heeft zelf fleecejacks. Ze suggereerde dat deze kledingstukken alleen binnen of buiten kunnen worden gedragen met iets eroverheen, en dat het de moeite waard is om twee keer na te denken voordat je meer van dit soort kleding koopt.

Ik probeer mensen geen schuldgevoel aan te praten of in paniek te brengen, want veel van deze informatie is erg recent,”zegt Miller. Dus je kunt net zo goed zeggen: ‘Oké, ik snap het. Hoe kan ik verstandig omgaan met wat ik heb?

De filteroplossing

Er kunnen filters aan wasmachines worden toegevoegd om microvezels op te vangen. Samsung Electronics heeft samengewerkt met Patagonia en de wereldwijde milieuorganisatie Ocean Wise om er in 2023 een op de markt te brengen. Het wordt nu in meer dan 20 landen verkocht voor wasmachines met voorlader. Bosch lanceerde onlangs een microvezel-wasmachinefilter in Europa.

Frankrijk was het eerste land dat een wet aannam die de installatie van een microvezelfilter verplicht stelde op nieuwe wasmachines die in het land worden verkocht, maar de implementatie werd uitgesteld.

In de Verenigde Staten zijn pogingen om filters verplicht te stellen mislukt. De gouverneur van Californië, Gavin Newsom, sprak in 2023 zijn veto uit over een wetsvoorstel. Hij zei dat hij bezorgd was over de kosten voor de consument en dat hij technologieën om microvezels uit afvalwater te verwijderen wilde aanmoedigen, niet verplichten.

In Oregon stelde senator Deb Patterson dit jaar een wetsvoorstel voor om de installatie van microvezelfilters verplicht te stellen op nieuwe wasmachines die in de staat worden verkocht, nadat ze de technologie in Canada had ontdekt. Patterson zei dat het wetsvoorstel nog niet genoeg steun had, maar dat ze haar inspanningen zou voortzetten.

De Appliance Manufacturers Association is tegen de voorstellen en zegt bezorgd te zijn over de kosten voor de consument en de effectiviteit van de filters.

Textiel veranderen

Een aantal grote merken, waaronder Adidas, Nike, Patagonia en Under Armour, testen hun stoffen om onderzoekers te helpen meer inzicht te krijgen in de fragmentatie van vezels.

Zij behoren tot de meer dan 90 bedrijven, retailers en fabrikanten die zich hebben aangesloten bij het Microfibre Consortium in het Verenigd Koninkrijk, dat in 2018 is opgericht om oplossingen te onderzoeken en voor te stellen om de textielproductie te transformeren, waaronder het verminderen van vezelfragmentatie.

Er zijn bijna 1.500 stoffen getest. Geen twee zijn hetzelfde, wat het moeilijk maakt om het probleem op te lossen,” zegt Kelly Sheridan, CEO van het consortium.

Patagonia is een pionier in de strijd tegen de verspreiding van afval van synthetische vezels in de lucht en het water, en beweert dat het aan kledingmerken is om dit bij de bron te voorkomen, omdat het nog steeds onmogelijk is om de microplastics die in het milieu aanwezig zijn op te ruimen.

Het bedrijf heeft zijn eigen onderzoek naar de impact van zijn kleding gefinancierd, waarmee het tien jaar geleden is begonnen. Patagonia heeft met zijn leveranciers samengewerkt om stoffen en kleurstoffen te kiezen en om de kleding zo af te werken dat er minder vezels verloren gaan. Ze hebben samengewerkt aan nieuwe filtratietechnologieën voor wasmachines, textielfabrieken en gemeentelijke systemen.