Vijf tips om je kleren te wassen zonder de planeet te bevuilen

De was doen is een klusje dat je moeilijk kunt vermijden. Maar als dat niet lukt, kun je altijd op een meer verantwoorde manier wassen. Voor de planeet en je portemonnee.

Het laten draaien van een wasmachine verbruikt zowel water als elektriciteit. Gemiddeld is voor een wascyclus tussen de 40 en 90 liter water nodig – een bovenlader kan zelfs tot 150 liter water verbruiken.

Volgens een onderzoek uit 2012 van Écohabitation kan een wasmachine tot 6% van het huishoudelijk verbruik uitmaken, en een droger… 34 %!

Hier zijn een paar manieren om je verbruik te verminderen en zowel de planeet als je portemonnee te sparen.

Minder wassen, grotere ladingen tegelijk

“Als het gaat om eco-verantwoordelijk zijn, is een van de eerste oplossingen om bij de bron te verminderen. Dat betekent minder wassen,” zegt Nathalie Ainsley van de Association québécoise Zéro déchet. Ze voegt eraan toe dat als je de hele week aan het telewerken bent, je heel goed dezelfde outfit kunt dragen. En dat is alles wat je hoeft te wassen.

De vrijwilliger moedigt mensen ook aan om te wachten tot hun mand met vuile was vol is, met als doel het aantal ladingen te verminderen door grotere ladingen te doen. Hierdoor gebruik je minder water, behoud je de vezels van je kleding, gebruik je minder wasmiddel en bespaar je dus geld.

Vuile kleren wassen als gezin heeft eindelijk zin.

Koud wassen of met de hand wassen

Tenzij je een monteur bent of een ander bijzonder smerig beroep of lichamelijke activiteit hebt, is koud wassen, bijvoorbeeld op een fijnwasprogramma, meer dan genoeg,” zegt mevrouw Ainsley.

“Machines zijn zo krachtig en wasmiddelen zijn zo geconcentreerd in zeep dat kleding schoon blijft, zelfs als je het koud wast”, legt ze uit.

Bovendien hoeft een kledingstuk met een kleine vlek niet per se in de machine. “Het is perfect mogelijk om een blouse met de hand te wassen,” zegt Nathalie Ainsley.

Gebruik milieuvriendelijk wasmiddel gemaakt in Quebec

Naast het verminderen van de hoeveelheid gebruikte producten – “als het schuimt in de wasmachine, is dat omdat er te veel wasmiddel in zit” – wil mevrouw Ainsley erop wijzen dat er veel chemische stoffen in wasmiddelen en wasverzachters zitten.

En wasmiddelen komen, wanneer ze gemengd worden met water uit de wasmachine, terecht in rivieren en beken.

“We raden aan om wasmiddelen te kopen die gemaakt zijn van natuurlijke producten en om ze in bulk te kopen. En het liefst worden ze gemaakt door bedrijven uit Quebec – die zijn er genoeg! Je moet ook oppassen voor wasmiddelen die te lekker ruiken, die vaak kunstmatig en dus chemisch zijn. Geurvrij is veiliger”, adviseert Nathalie Ainsley, die ons eraan herinnert dat ‘reinheid geen geur heeft’.

Ze roept ook op tot “een volledig verbod op bleekmiddel, dat alle levensvormen doodt”. Ook hier zijn natuurlijke producten zoals natriumpercarbonaat effectief.

Ophangen om te drogen, zeg maar dag tegen wasverzachters

Het is aan te raden om de was uit te leggen of op te hangen om te drogen. Nogmaals, dit vermindert het water- en elektriciteitsverbruik en behoudt de vezels van je kleding.

In de droger,” zegt de vrijwilliger, ”heb je geen wasverzachtervellen nodig. Statische elektriciteit wordt veroorzaakt door synthetische materialen die gemaakt zijn van aardolie en plastic. Als je kleren koopt die gemaakt zijn van natuurlijke vezels zoals linnen, katoen of hennep, veroorzaken ze geen statische elektriciteit in de droger.

Nathalie Ainsley raadt bovendien aan om de droogtemperatuur te verlagen en niet te wachten tot de kleren perfect droog zijn voordat je ze uit de droger haalt: “Als ze hier en daar nog een beetje vochtig zijn, kunnen ze heel goed in de open lucht drogen”.

Vergeet tot slot niet het pluizenfilter te legen. Pas wel op dat je dit sop niet in de prullenbak gooit, vooral als het van synthetische vezels is gemaakt.

Je wasmachine en droger onderhouden

Door minder was te doen en meer was op te hangen bespaar je niet alleen energie, maar behoud je ook de conditie van je apparaten.

Nathalie Ainsley raadt aan om de gebruiksaanwijzing van je wasmachine en droger zorgvuldig te lezen, ze regelmatig te onderhouden en te kiezen voor reparatie in plaats van een nieuw apparaat te kopen als je gezinswas kapot gaat. “Het hoeft niet per se meer te kosten, en zelfs als dat wel zo is, moet je de ecologische prijs die we uiteindelijk allemaal betalen niet opzij schuiven.”

Tot slot, als een nieuwe machine kopen de enige optie is, moet je ervoor zorgen dat het model dat je kiest het Energy Star-logo heeft – de zekerheid dat je een machine koopt die minder water, energie en wasmiddel verbruikt.