Dit is het land met de meeste goudvoorraad ter wereld: het heeft twee keer zoveel als Duitsland en vier keer zoveel als Italië

goudvoorraad

Er is een land dat 8.133,46 ton goud in zijn reserves heeft en daarmee alle andere landen ter wereld achter zich laat.

In een context van wereldwijde economische instabiliteit en grote volatiliteit van aandelen, cryptovaluta’s en andere beleggingen, kan het hebben van een goede goudvoorraad essentieel zijn voor elk land. Zeker als je bedenkt dat goud volgens financiële experts een van de meest stabiele beleggingen is. Daarom kan het, temidden van een ongekende handelsoorlog, voor een land met grote goudreserves een verschil maken in het geval van een mogelijke economische recessie als gevolg van de invoerheffingen van Trump.

Eén land onderscheidt zich van alle andere grote economische wereldmachten door zijn enorme goudreserves, die alle andere landen ter wereld overtreffen, en dat is niemand minder dan de Verenigde Staten. Met 8.133,46 ton goud in zijn reserves is het zonder twijfel het land met de grootste goudvoorraad ter wereld. Het heeft twee keer zoveel goud als een andere grootmacht als Duitsland en vier keer zoveel goudreserves als het land van zijn goede vriendin Meloni, Italië.

De Verenigde Staten zijn wereldleider op het gebied van goudreserves

Zoals we al zeiden, blijft goud een van de belangrijkste waardeopslagmiddelen ter wereld en blijft het zelfs in tijden van economische onzekerheid stabiel. Het wordt beschouwd als een veilige waarde, dankzij de huidige koers van 2.940,99 dollar per ounce, ongeveer 16 dollar minder dan het historische record. Dit maakt het een rendabele investering voor elk land.

Aangezien de waarde van goud blijft stijgen als gevolg van de economische onzekerheid die door ditzelfde land wordt veroorzaakt, kan men stellen dat de Verenigde Staten ‘de wereld domineren’ als het om goud gaat. Volgens gegevens van de World Gold Council is de Verenigde Staten het land met de grootste goudreserves, met een totaal van 8.133,46 ton. Dit is twee keer zoveel als de reserves van Duitsland en vier keer zoveel als die van Italië. Andere landen die ook over aanzienlijke hoeveelheden goud beschikken, zoals Rusland en China, zijn momenteel hun reserves aan het uitbreiden om hun afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te verminderen. Maar ze blijven wel ver achter op de Verenigde Staten. Zwitserland, Japan en Nederland willen ook hun positie op de goudmarkt versterken.

Als we deze cijfers vergelijken met andere landen die ook over grote reserves van dit edelmetaal beschikken, krijgen we de volgende lijst:

  • Verenigde Staten: 8.133,46 ton
  • Duitsland: 3.351 ton
  • Italië: 2.451,84 ton
  • Frankrijk: 2.436,94 ton
  • Rusland: 2.335,85 ton
  • China: 2.264,32 ton

Goud als sleutelelement in de wereldeconomie

Ongeveer 20% van het wereldwijde goud is in handen van centrale banken, wat een directe invloed heeft op de goudprijs. Het beperkte aanbod van dit metaal, in combinatie met de groeiende vraag vanuit groene technologieën en de elektronische industrie, versterkt zijn positie als strategisch belangrijk activum.

Hoewel de goudmarkt historisch gezien een van de meest stabiele handelsactiva is, blijft het een wisselende waardeopslag als gevolg van factoren zoals inflatie, handelsgeschillen en monetair beleid in de Verenigde Staten. Ondanks de prijsschommelingen blijft goud echter een van de meest solide en betrouwbare activa voor internationale beleggers.