Het is niet het elektrische fornuis: dit apparaat verspilt energie in de winter, zelfs als het uit staat.

Dit apparaat staat in elk huis en verhoogt je elektriciteitsrekening zonder dat je het weet.

Besparen op de elektriciteitsrekening is niet altijd alleen maar minder huishoudelijke apparaten gebruiken of investeren in efficiëntere modellen. Er is een onopgemerkte kostenpost die veel mensen over het hoofd zien: spookverbruik. Dit gebeurt wanneer apparaten energie blijven verbruiken, zelfs als ze “uit” staan.

Dit zijn de vijf huishoudelijke apparaten die uw elektriciteitsverbruik opdrijven: bespaartips

De televisie, en vooral Smart TV’s, zijn een van de grote boosdoeners. Wanneer ze worden uitgeschakeld met de afstandsbediening, worden ze niet volledig uitgeschakeld, maar blijven ze in de “stand-by”modus, klaar om onmiddellijk in te schakelen. In deze toestand blijven ze verbonden met het internet en voeren ze automatische updates uit, wat een stil maar constant elektriciteitsverbruik betekent.

Welke apparaten verbruiken de meeste energie in stand-by, behalve de tv?

Hoewel de Smart TV bovenaan de lijst staat, is het niet het enige apparaat dat verborgen kosten genereert terwijl het “uit” staat. Er zijn verschillende gewone huishoudelijke apparaten die ook energie verbruiken in de stand-bystand:

Set-top boxen voor kabel- of satelliettelevisie: ze staan bijna altijd aan, zelfs als ze niet worden gebruikt, en verbruiken vaak meer energie dan andere apparaten in stand-by.

Smart-tv is het meest energieverbruikende apparaat in huis.

Opladers voor mobiele telefoons, tablets en notebooks: zelfs als ze geen apparaten opladen, verbruiken ze energie als ze nog steeds zijn aangesloten.

Videogameconsoles: zoals PlayStation of Xbox, die aangesloten blijven om updates te ontvangen of aan te gaan met commando’s op afstand.

Muzieksystemen, slimme speakers en virtuele assistenten: ze wachten altijd op stemcommando’s, wat een constant verbruik betekent.

Desktopcomputers: zelfs als ze zijn uitgeschakeld, kunnen ze, als ze zijn aangesloten, nog steeds stroom verbruiken voor bepaalde slaap- of netwerkfuncties.

Elektrische ovens en magnetrons: vooral die met digitale klokken of displays, die de hele tijd actief blijven.