Telefonische oplichting: pas op voor de toename van deze ongewenste telefoontjes

Steeds meer krijgen telefoontjes van onbekenden die beweren dat ze hen net hebben gebeld. Achter deze vreemde situatie gaat een vorm van telefonische fraude schuil die spoofing wordt genoemd en sterk in opkomst is.

Een verontrustende situatie die een geraffineerde fraude verbergt. Als u een telefoontje krijgt van iemand die beweert uw nummer op zijn telefoon te hebben gezien terwijl u niet hebt gebeld, is het waarschijnlijk dat uw nummer is gehackt. Deze fraudetechniek heet spoofing, zoals BFMTV op 27 april uitlegde.

Het scenario is bekend: een verbaasde persoon belt u terug, in de veronderstelling dat u hem gemist hebt. In werkelijkheid gebruikt een oplichter uw nummer om andere slachtoffers te benaderen of op te lichten, waarbij hij zonder uw toestemming misbruik maakt van uw telefoonidentiteit.

Hoe oplichters uw nummer misbruiken

Met behulp van IPBX-software kunnen fraudeurs elk nummer op het scherm van de ontvanger laten verschijnen zonder gebruik te maken van het klassieke telefoonnetwerk. Deze tool, die oorspronkelijk bedoeld was voor legitiem professioneel gebruik, zoals het weergeven van een doorschakelnummer, wordt misbruikt voor frauduleuze activiteiten.

oplichting

Oplichters gebruiken deze tool met name om zich voor te doen als uw bank. Door een echt klantenservicenummer weer te geven, winnen ze uw vertrouwen voordat ze proberen u tot frauduleuze banktransacties te verleiden. “Goedendag, ik ben meneer Dupont Menteur, uw bankadviseur bij Bank BANCALE. We hebben verdachte activiteiten op uw rekening geconstateerd…”, zo waarschuwde de gendarmerie van Finistère afgelopen maart.

De strijd tegen spoofing is nog onvoldoende

Sinds 1 oktober 2024 zijn  operators wettelijk verplicht de authenticiteit van zakelijke nummers te controleren, waardoor een deel van de frauduleuze oproepen wordt geblokkeerd. Oplichters passen hun methoden echter aan door gebruik te maken van berichtenapps zoals WhatsApp, die aan controles ontsnappen omdat ze in het buitenland zijn gevestigd.

Hoewel deze regelgeving bepaalde misbruiken beperkt, blijft spoofing moeilijk volledig uit te bannen, met name vanwege de voor iedereen toegankelijke digitale hulpmiddelen en het gebrek aan internationale harmonisatie op juridisch gebied.

Wat moet u doen als uw nummer wordt misbruikt?

In geval van spoofing wordt aanbevolen om:

  • Aangifte doen bij de politie of de gendarmerie. Artikel L.226-4-1 van het Wetboek van Strafrecht stelt identiteitsfraude strafbaar met een gevangenisstraf van maximaal een jaar en een boete van maximaal 15.000 euro.
  • Gebruik het platform 17Cyber, dat is bedoeld voor hulp bij cybercriminaliteit, voor een persoonlijke diagnose.
  • Meld bankfraude onmiddellijk, neem contact op met uw bank en vraag om terugbetaling van de frauduleuze transacties.

De beste bescherming blijft waakzaamheid: “Een echte bankadviseur zal u nooit om uw pincodes vragen via de telefoon”, herinneren de autoriteiten.