Restjes bewaren in dezelfde pot waarin we ze koken is een veelvoorkomend gebaar, maar niet aan te raden. Deze praktijk kan de smaak, de pot en zelfs onze gezondheid aantasten.
Als we klaar zijn met het koken van een goede stoofpot of een recept waar we lang over hebben gedaan, hebben we vaak meer over dan we dachten. Dus bewaren we het met het idee om het de komende dagen te gebruiken, om thuis op te eten of om een builtje mee te nemen naar het werk. Het is een wijdverspreide gewoonte die ons ook helpt om geen eten weg te gooien, wat altijd goed is.
In dit proces van restjes bewaren, gebruiken we meestal alles wat we bij de hand hebben: van het gerecht in aluminiumfolie wikkelen tot de pot direct in de koelkast zetten. Het is snel, het geeft geen rommel en het lijkt een perfecte oplossing. Er is echter één ding dat we ons vaak niet realiseren, en dat is de impact die deze praktijk kan hebben op de daadwerkelijke conservering van voedsel.
De koelkast is ontworpen om voedsel te beschermen, maar niet alle verpakkingen zijn geschikt. En hoewel het misschien praktisch lijkt om de pot of pan met restjes meteen in de koelkast te zetten, kan dit gevolgen hebben die veel verder gaan dan smaak of geur. De manier waarop we voedsel bewaren is niet alleen belangrijk om het vers te houden, maar ook om onnodige risico’s te vermijden.
Drie dwingende redenen om voedsel niet in een pot in de koelkast te bewaren
- Het is niet hygiënisch veilig: potten, pannen of braadpannen zijn niet ontworpen om voedsel hermetisch af te sluiten. Zelfs als ze een deksel hebben, garanderen ze geen echte bescherming tegen bacteriën of geurtjes van ander voedsel in de koelkast. Het ontbreken van een volledige afdichting verhoogt het risico op kruisbesmetting en dus de kans op voedselvergiftiging.
- Smaak kan achteruitgaan: metalen materialen, vooral aluminium, kunnen de smaak van bepaalde voedingsmiddelen veranderen, vooral als ze zuur zijn, zoals tomaten of citroenen. Bovendien kan langdurig contact met dit soort materiaal leiden tot veranderingen in de textuur en kwaliteit van het voedsel, zodat wat we graag bewaren de volgende dag niet meer hetzelfde smaakt.
- Het bederft zowel de pot als het voedsel: de kou en vochtigheid van de koelkast kunnen ervoor zorgen dat het metaal van de pot gaat roesten, vooral als het sporen van zout, azijn of andere zure ingrediënten bevat. Dit kan niet alleen de duurzaamheid van het kookgerei zelf aantasten, maar er kunnen ook kleine metaaldeeltjes vrijkomen die in ons voedsel terechtkomen.
Daarom is het het beste om restjes over te doen in voedselveilige glazen, keramische of plasticbakjes met een luchtdichte sluiting en ze in het midden van de koelkast te bewaren, uit de buurt van rauw voedsel.
Door de juiste verpakking te kiezen voor het bewaren van restjes, verleng je hun houdbaarheid en voorkom je mogelijke gezondheidsrisico’s.
Neem de volgende keer dat je te veel kookt even de tijd om de juiste verpakking te kiezen om je restjes in te bewaren. Zo blijven ze niet alleen langer goed, maar vermijd je ook mogelijke risico’s. En je zorgt trouwens ook voor je potten en pannen.