Miljoenenvondst op de bodem van de zee: een kist vol gouden munten uit het Romeinse Rijk gevonden

Miljoenenvondst

Het Romeinse Rijk is opnieuw in het nieuws gekomen met de recente vondst van meer dan 500 munten uit deze belangrijke periode in de wereldgeschiedenis.

Een ongekende archeologische vondst verraste onderzoekers voor de kust van Caesarea, Israël. Tijdens een recente expeditie van de afdeling Mariene Archeologie van de Israëlische Oudheidkundige Dienst werden de overblijfselen van twee oude scheepswrakken ontdekt die onder andere een indrukwekkende kist met honderden Romeinse zilveren en bronzen munten bevatten. Hoewel het niet uitsluitend om gouden munten ging, is de historische en archeologische waarde van deze buit onschatbaar.

De gevonden munten dateren uit de 3e eeuw na Christus, tijdens het Romeinse Rijk, en werden samen met een grote hoeveelheid zilveren munten uit de Mamluk-periode gevonden, wat erop wijst dat de schepen in verschillende periodes zijn gezonken. “De schepen lagen waarschijnlijk in de buurt voor anker en zijn door een storm weggevaagd”, verklaarden Jacob Sharvit en Dror Planer, maritieme archeologen van de Israëlische autoriteiten.

Een vondst die volgens deskundigen de geschiedenis verandert

De waarde van deze ontdekking gaat verder dan het materiële: ze biedt een uniek kijkje in de handel, de geloofsovertuigingen en het dagelijks leven in verschillende periodes in het oostelijke Middellandse Zeegebied. Jacob Sharvit, directeur van de afdeling Maritieme Archeologie, wees erop dat “de vondst persoonlijke voorwerpen van de slachtoffers van de schipbreuk omvat, waardoor we een deel van hun geschiedenis kunnen reconstrueren”.

Bovendien versterkt dit soort vondsten de noodzaak om het onderwatererfgoed te beschermen. “De kusten van Israël zijn rijk aan culturele vondsten van nationaal en internationaal belang, maar ze zijn ook uiterst kwetsbaar”, aldus Eli Eskozido, directeur van de Oudheidkundige Dienst.

Daarom hebben ze duikers en zwemmers opgeroepen om alle oude voorwerpen die ze in zee vinden te melden.

Andere schatten uit scheepswrakken

De ontdekking van deze twee gezonken schepen voor de kust van Caesarea onthult de historische rijkdom die onder de Middellandse Zee verborgen ligt. Het ene schip dateert uit de Romeinse periode, ongeveer 1700 jaar geleden, en het andere uit de Mamelukse periode, ongeveer 600 jaar geleden.

  • Een gouden ring met een groene edelsteen waarin de figuur van de Goede Herder is gegraveerd.
  • Een rode edelsteen met een lier, geïdentificeerd als de bijbelse Kinor David.
  • Een bronzen figuur in de vorm van een adelaar, symbool van de Romeinse overheersing.
  • Een komische masker van een Romeinse pantomime.
  • Honderden Mamelukse munten, sommige in reepjes gesneden.
  • Bronzen bellen die werden gebruikt om boze geesten te verjagen.
  • Bronzen spijkers, loden pijpen en een gebroken ijzeren anker.

Beide schepen zijn in de buurt van de haven gezonken, waarschijnlijk door onverwachte stormen terwijl ze probeerden te manoeuvreren om het land te bereiken. De wrakstukken die verspreid liggen in het ondiepe water vertellen een verhaal van handel, geloof en tragedie.

Deze vondsten vergroten niet alleen onze kennis van het verleden, maar onderstrepen ook de kwetsbaarheid van het maritieme archeologische erfgoed en het belang van het behoud ervan.