Een inscriptie met de naam van Ramses III ontdekt in Wadi Rum in Jordanië

Een team van Jordaanse archeologen heeft een hiërogliefentekst ontdekt die verwijst naar farao Ramses III in het zuiden van Jordanië, in de Wadi Rum woestijn vlakbij de grens met Saoedi-Arabië. Onderzoekers zeggen dat de vondst nieuw bewijs levert voor de oude banden van Egypte met het Arabische schiereiland.

Het Wadi Rum Natuurreservaat in het zuiden van Jordanië is het toneel geweest van een van de meest verrassende archeologische ontdekkingen in Jordanië van de afgelopen tijd. In een verklaring kondigde de Jordaanse minister van Toerisme en Oudheden Lina Annab aan dat er een hiëroglyfische inscriptie met de koninklijke cartouche van farao Ramses III (1184-1153 voor Christus) is ontdekt , uitgehouwen in een rotswand in dit woestijngebied.

“Dit is een historische ontdekking die ons begrip van de oude verbindingen tussen Egypte, Jordanië en het Arabisch Schiereiland vergroot,” zei Annab. De minister, die vergezeld werd door de beroemde Egyptoloog Zahi Hawass, benadrukte dat “dit de eerste inscriptie in zijn soort is die in Jordanië is gevonden en tastbaar en uitzonderlijk bewijs levert van de historische aanwezigheid van het faraonische Egypte in de regio.”

Van zijn kant heeft de media-egyptoloog bevestigd dat “de ontdekking cruciaal is. Het zou de deur kunnen openen naar een beter begrip van de interacties van Egypte met de zuidelijke Levant en het Arabisch Schiereiland meer dan 3000 jaar geleden. De ontdekking van de naam van Ramses III in Jordanië wijst op een bredere Egyptische invloed dan eerder werd gedacht.

Verder dan verwacht

Ramses III regeerde over Egypte in een zeer turbulente tijd in het oostelijke Middellandse Zeegebied. In deze periode vielen grote rijken zoals het Hettitische en Myceense rijk door toedoen van de Zeevolkeren, een coalitie van volkeren uit de Bronstijd.

Egypte werd ook herhaaldelijk aangevallen door deze volkeren, die de grootste bedreiging vormden voor het land van de Nijl . Ramses III weerstond hen echter en versloeg hen uiteindelijk in de beroemde Slag bij de Delta, die plaatsvond in 1178 voor Christus of 1175 voor Christus.

Ramses III staat ook bekend om zijn grote bouwprojecten, zoals zijn prachtige begrafenistempel in Medinet Habu in Boven-Egypte, op de westelijke oever van het huidige Luxor, die een prachtige demonstratie was van de macht van de farao. Veel historici beschouwen de nalatenschap van Ramesses III als zeer belangrijk, omdat de heerser uit de 20e dynastie vaak wordt gezien als een symbool van de kracht van Egypte tegenover bedreigingen van buitenaf.

De inscriptie die in de rots is gegraveerd bevat twee cartouches met de geboortenaam van de vorst, Ramesses, en met de naam van de troon, Usermaat Re Meriamon. Deze sensationele ontdekking is het resultaat van een gezamenlijk archeologisch initiatief van Jordanië en de Saudische Erfgoedcommissie om bewijzen bloot te leggen van de militaire campagnes die deze krijgshaftige farao in de regio uitvoerde.

De inscriptie die in Wadi Rum is ontdekt, toont de Egyptische aanwezigheid in de gebieden ten oosten van de Sinaï aan. Het huidige Jordanië maakte nooit deel uit van de Egyptische invloedszone, maar lag wel op de belangrijkste handelsroutes die Egypte met de Levant en Arabië verbonden. Volgens onderzoekers toont de ontdekking van de naam van Ramesses III in dit woestijngebied aan dat de militaire, politieke en culturele invloed van Egypte zich veel verder uitstrekte dan eerder werd gedacht.

Een volledige analyse van deze inscriptie wordt momenteel uitgevoerd. In dezelfde verklaring hebben de Jordaanse autoriteiten aangekondigd dat ze de volledige resultaten zullen publiceren zodra het onderzoek is afgerond en ze hebben ook bevestigd dat er in de nabije toekomst mogelijk verdere opgravingen in het gebied zullen worden uitgevoerd.