Virtuele zwendel is aan de orde van de dag en één daarvan heeft te maken met creditcardfraude bij de bank. Veel criminelen gebruiken apparaten bij geldautomaten om klantgegevens te kopiëren en de rekening in een paar seconden leeg te halen. Een nieuwsbericht in Nederland is viraal gegaan nadat verschillende lezers melding maakten van een video van bankzwendel die op sociale media was geplaatst. Lees in dit artikel wat je moet weten over het skimmen van creditcards bij de bank en andere tactieken die cybercriminelen gebruiken.
Skimming is een van de meest in zwang zijnde zwendelpraktijken in april 2025. Bij deze tactiek wordt een reeks apparaten, skimmers genaamd, in geldautomaten geplaatst om toegang te krijgen tot de persoonlijke gegevens van klanten die naar de bank gaan om geld op te nemen of te storten. Om dit te doen gebruiken criminelen creditcardlezers in de bank, valse toetsenborden of zelfs kleine camera’s om toegang te krijgen tot de pincode en andere rekeninggegevens.
In de afgelopen dagen ging een nieuwsbericht over een vermeende inbraak in een geldautomaat op sociale netwerken vanuit Nederland viraal. De lawine van gebruikers die contact opnamen met de media-outlet Polígrafo was zo groot dat het bedrijf een onderzoek heeft ingesteld en tot een conclusie is gekomen: als je bij het opnemen van geld een cursor op het scherm ziet, betekent dit niet dat een crimineel toegang heeft gekregen tot de bank.
De creditcard in de bank
De zwendel die in Nederland viraal is gegaan, heeft te maken met een video die op het sociale netwerk Facebook is geplaatst waarin een gebruiker uitlegt dat een geldautomaat van een ziekenhuis is gehackt en beelden bijvoegt van een cursor op het scherm. Blijkbaar was dit het bewijs van de misdaad en hij riep daarom alle mensen op tot maximale voorzichtigheid bij het opnemen van contant geld.
“Opnieuw blijkt de geldautomaat van het ziekenhuis gehackt te zijn. Hier is de kleine muiscursor. Kijk er eens naar. Dit gebeurt meestal als hij gehackt is. Kijk hoe het beweegt. Als je deze muiscursor op de pinautomaat ziet, stop je kaart er dan niet in. Want als je je kaart en pincode erin stopt, hebben ze de gegevens en kunnen ze geld opnemen,” zegt hij in de video die op sociale netwerken is geplaatst en al honderdduizenden keren is bekeken.
De stortvloed van lezers die naar dit medium schreven was zo groot dat Polígrafo contact opnam met SIBS, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het beheer van de ATM Express en Multibanco netwerken. Dit bedrijf, dat geldautomaten in Nederland beheert, heeft categorisch ontkend dat het feit dat er een cursor op het scherm verschijnt iets te maken heeft met het feit dat de geldautomaat gehackt is.
“De weergave van de cursor in de video die circuleert op sociale netwerken heeft op geen enkele manier invloed op de integriteit van de apparatuur, die in alle veiligheid kan worden gebruikt,” vertelde SIBS aan deze krant. Het bedrijf dat een groot deel van de geldautomaten beheert, verzekerde ook dat het over mechanismen beschikt om de veiligheid te garanderen van de bankrekeningen van klanten die de geldautomaten regelmatig gebruiken.
“Het Multibanco-netwerk heeft permanente controle- en detectiemechanismen voor afwijkende activiteiten die mogelijk verband houden met criminaliteit. Er worden voortdurend nieuwe preventie- en controlemaatregelen geïmplementeerd voor het Multibanco-netwerk om toekomstige incidenten te voorkomen,” zei hij om lezers gerust te stellen die contact opnamen met deze krant over de opkomst van virtuele zwendel.
Met de opkomst van nieuwe technologieën hebben criminelen tactieken zoals phishing of skimming uitgevonden om toegang te krijgen tot de bankgegevens van slachtoffers en hun rekeningen onmiddellijk leeg te halen. Daarom is het raadzaam om in elke risicovolle situatie de kaarten te blokkeren of te annuleren, contact op te nemen met de bank en naar de staatsveiligheidsdiensten en -korpsen te gaan.